Hoppa till huvudinnehåll

"Unga killar är härliga kunder"

Man med röda rosor på en bänk.
Män fokuserar ofta på röda rosor, medan kvinnor väljer också andra blommor, till exempel tulpaner. Man med röda rosor på en bänk. Bild: Creative commons/Picjumbo rosbukett

Blomexperten Pyre Wichmann ger en eloge till unga killar som köper blommor åt sina partners. Hon avslöjar också vilka blommor man kan ge åt en vän i dag på Alla hjärtans dag.

- Här firar vi ju vändagen och den är inte lika romantisk som i USA. Vi vill komma ihåg våra vänner också, säger Pyre Wichmann som har haft blomsteraffären Blå Tulpan i centrala Helsingfors sedan 1988.

Pyre Wichmann berättar om några damer som i veckan köpte blommor eftersom de skulle på visit och hade kommit på att vi firar Alla hjärtans dag, eller vändagen, på söndag.

Här firar vi ju vändagen och den är inte lika romantisk som i USA. Vi vill komma ihåg våra vänner också.
― Pyre Wichmann
Pyre Wichmann har haft blomsterhandeln Blå Tulpan sedan 1988.
Pyre Wichmann på Blå Tulpan berättar att många vill ge blommor åt en god vän. Pyre Wichmann har haft blomsterhandeln Blå Tulpan sedan 1988. Bild: Yle/Johanna Minkkinen blombutik,blommor,alla hjärtans dag,blomsterhandlare

Ganska ny högtidsdag

Enligt Pyre Wichmann har Alla hjärtans dag synts i blombutikerna hos oss i ungefär tio år. Blå Tulpan väljer också att hålla söndagsöppet då dagen i år infaller på en söndag.

- Det är ganska mycket unga män som köper blommot åt sina flickvänner. Röda rosor är populära, men många köper också blommor de vet att flickvännen tycker om.

På morsdagen kommer de bakis efter att ha festat och köper blommor åt sin mamma.
― Pyre Wichmann

Överlag tycker Wichmann att killar mellan 15 och 30 som vill uppmärksamma sina partners med en blombukett är underbara kunder.

- Och på morsdagen kommer de bakis efter att ha festat och köper blommor åt sin mamma.

Kvinnor är inte lika hårt fokuserade på röda rosor, utan väljer ofta till exempel tulpaner när de besöker blomsteraffären.

Ska du själv ge blommor åt någon på Alla hjärtans dag?

- Jag firar ju här på jobbet, men kanske jag tar med mig en bukett hem åt min man och mig själv.

Romantisk bukett åt partnern, tulpaner åt vännen

Vad rekommenderar du åt den som vill ge bort romantiska blommor på Alla hjärtans dag?

- Jag skulle kanske göra en vacker bukett med blandade färger.

Och åt den som vill uppmärksamma en god vän på vändagen?

- Då kör vi med tulpaner. Det är tulpansäsong just nu och dom är jättefina.