Hoppa till huvudinnehåll

Vänskap eller kärlek? Alla hjärtans dag är vändagen i Finland

Rosor på alla hjärtans dag.
Rosor på alla hjärtans dag. Bild: EPA / BARTLOMIEJ ZBOROWSKI alla hjärtans dag,vändag,rosor,kärlek,romance

Alla hjärtans dag har sedan den fick fotfäste i Finland snarare varit en vänskapens dag än en kärlekens. Detta trots att Valentine’s day traditionellt har en stark romantisk betoning.

Dagen började sippra in i Finland på 1960-talet, främst i form av serietidningar och amerikanska filmer. I Sverige hade alla hjärtans dag lanserats redan 1956. Det var först på 80-talet som högtiden på allvar etablerade sig i Finland.

Folklorist Carola Ekrem har i sitt jobb följt med firandets utveckling.

carola ekrem
Carola Ekrem carola ekrem Bild: Privat ekrem

- Jag minns precis när jag såg den första skyltningen i Finland. Det var varuhuset Stockmann som 1986 hade ett fönster fullt med hjärtformad rekvisita. Efter det började vi på Svenska litteratursällskapet i Finland granska och följa med hur firandet av den här dagen utvecklades.

Efter Stockmann hoppade även andra aktörer på trenden och snart hade allt från restauranger till ideella organisationer också egna vändagskampanjer.

Kvinnornas vändag

Till svenska översattes namnet till en början direkt från engelskan till valentindagen. Det fick snabbt ge vika för vändagen som på svenska förekom i almanackan 1988. Först år 1996, då dagen officiellt infördes i almanackan, fick den på svenska namnet alla hjärtans dag.

Det passade inte de finska karlarna, utan det var kvinnorna som började skicka vändagskort till varandra.― Carola Ekrem

Alla hjärtans dag, eller vändagen har traditionellt firats som en vänskapens dag i Finland, till skillnad från i övriga världen.

- Det kan bero på att det i början var kvinnorna som tog till sig dagen. Det passade inte de finska karlarna, utan det var kvinnorna som började skicka vändagskort till varandra.

Romantiken vinner mark

Men importerade fester av den här typen har en tendens att snabbt ändra karaktär, och vändagsfirandet i Finland är inget undantag. Bara på några år har Ekrem sett en förändring ske.

- Ifjol var jag ute och åt den här dagen och kunde se att det har blivit en riktig restaurangdag! Unga par var ute och åt, och precis som i USA var de ute och firade en romantisk dag. De yngre generationerna för med sig förändring.

Så vad ska man kalla dagen, vändagen eller alla hjärtans dag? Ekrem själv använder båda parallellt, beroende på sammanhang.

Jag tycker nog att vändagen är lite sympatisk ändå.― Carola Ekrem

- Valentindagen försvann fort och det använder ingen mera. Vissa tycker att vändagen är för direkt översatt från finskan och att det behövs ett eget svenskt ord, men jag tycker nog att vändagen är lite sympatisk ändå.

1 600 år gammal helgdag

Den 14 februari blev en festdag redan på 400-talet då man inom den katolska kyrkan började fira helgonet Valentinus.

Första gången som dagen kopplades ihop med kärlek och romantik tros vara i dikten Parlement of Fouls som skrevs av den engelska poeten och författaren Geoffrey Chauce år 1382.

I 1700-talets England firades dagen av kärlekspar och traditionen med kärleksbrev etablerade sig snabbt. De populära korten med kärleksdikter började tryckas på 1800-talet.

Läs också