Hoppa till huvudinnehåll

Våra öron överbelastas på tok för ofta

Flicka lyssnar på musik.
Flicka lyssnar på musik. Bild: Yle/ Tero Kyllönen hörseln,musik,unga vuxna,ungdomar,ensamhet,teknologi,Mobiltelefoner och -apparater,smarttelefoner,hörlurar,barn (familjemedlemmar)

Hörseln får stå ut med onödigt mycket buller i många vardagliga situationer. Har du tänkt på hur mycket oljud olika maskiner för till exempel hemma i ditt kök eller i garaget? Eller på att musiken i restaurangen kan lämna permanenta spår i din hörsel?

Alla förstår att det är viktigt att använda hörselskydd i vissa situationer. Men om man bara hastigt ska såga ett par tallstockar, klippa gräset eller fixa hål för hyllan med slagborrmaskinen, hinner hörseln inte ta skada.

Fel. Och det är inte bara borrmaskiner som för ohälsosamt mycket oljud - det samma gör maskiner som verkar en hel del mer oskyldiga.

Vi använder diverse maskiner redan på morgonen. Män rakar sig och rakapparatens ljud når lätt upp till 70-80 decibel.

- En hårtorks ljud överskrider ofta 90 decibel, säger bullerforskare Jaana Jokitulppo. Gränsen för buller går faktiskt vid 85 decibel, påminner hon.

I hemmet förekommer mest oljud i köket. Mixrar och elvispar hör till de mest högljudda maskinerna. I garaget bankar hammaren på och borren surrar.

- Hemsnickare gör alla möjliga trä- och metallarbeten i garaget och reparerar det ena och det andra. Det här skapar en hel del buller och då skulle det vara viktigt att skydda hörseln, säger Jokitulppo.

motorsåg
motorsåg Bild: Yle/ Tero Kyllönen motorsågar,trädgårdsarbete,sågar,ved

Hjälmen och hörselskydden är en självklar del av paketet när man köper en motorsåg. Och visst klär man dem på sig när man har en hel dag av motorsågande framför sig, men när man bara snabbt ska göra något glömmer man bort skydden trots att sågen ylar på med en ljudstyrka på hundra decibel.

- Enligt logaritmer ska man inte vistas i buller utan skydd längre än i 15 minuter. Men rekommendationen är att inte lyssna på oljud ens så länge. Lek inte med hörseln utan använd skydd.

Det lönar sig verkligen. När hörseln en gång blir sämre går den inte att återställa till det den varit.

Också för jägare lönar det sig att tänka på hörseln. När man avfyrar ett skott är ljudet impulsartat och kort. Det handlar om ett kraftigt skott, men ljudet är desto högre och då ska man definitivt använda hörselskydd.

Musik ett oanat hot mot hörseln

En sak många inte tänker på är att musik kan vara lika skadligt för hörseln som ljudet från en drillborr. Höga volymer kan helt obemärkt orsaka permanenta hörselskador - vi tänker helt enkelt inte på musik som oljud.

Det gäller att vara noggrann såväl på body pumpen som ute i nattlivet, i shoppingcenter, restauranger, på konserter och festivaler - listan är oändligt lång.

- Ljudet är högt på alla konserter, mässor och sportevenemang. På sportevenemangen väsnas dessutom publiken, ibland med hjälp av olika skrammelverktyg.

Också bakgrundsmusiken kan vara överraskande högt. På olika gymnastiktimmar är musiken på hög volym med avsikt, det sporrar deltagarna att kämpa mer. På joggingrundan eller på stan dånar musiken rakt på trumhinnan via hörlurarna. Hur högt oljud får ett par öron stå ut med?

- Ett band kan lätt spränga hundra decibel, säger Jokitulppo.

Gränsen för ljud som skadar hörseln går vid 85 decibel, men redan 80 decibel kan kännas högt om man är känslig. Hundra decibel skadar hörseln på en kvart och i värsta fall är skadan permanent.

Lek inte med din hörsel utan skydda den, speciellt om du vet att ljudnivån överskrider hundra decibel. 15 minuter i sådant oljud kan vara för mycket.

Också musikerna själva lider av musikbullret. Musiken dånar när bandet övar, men hörseln skyddas inte. Många musiker tycker att öronproppar dämpar soundet för mycket. Specialtillverkade öronproppar har man kanske inte råd med. Ändå är det alltid bra att skydda hörseln på något sätt.

- Lek inte med din hörsel utan skydda den, speciellt om du vet att ljudnivån överskrider hundra decibel. 15 minuter i sådant oljud kan vara för mycket.

Öronproppar
Öronproppar Bild: Yle/ Tero Kyllönen hörseln,hörselskydd (verksamhet),hörselskador,öronen,Öronpropp

Barnens hörsel utsätts för påfrestningar dagligen

Dagiskompisen skriker för att hon inte hittar sin vante. En annan har som bäst ett raseriutbrott. Sex andra sjunger sin favoritlåt så högt att kaklen skakar. Hur kan man skydda barnets hörsel på dagis?

Daghem och skolor är livliga omgivningar. När det finns mycket människor på ett och samma ställe stiger ljudvolymen utan att man märker det.

- Det här en svår ekvation, för utrymmet är allt som oftast avsett för ett visst antal personer, säger Jaana Jokitulppo.

Men det går att påverka ljudvolymen och det första det lönar sig att tänka på är hur högt man själv talar. Det exempel man själv sätter påverkar hur andra använder sina röster.

- Hur kan vi lära barnen att använda sina röster väl - skriker vi för att överrösta oljudet eller lär vi barnen att använda rösten på ett sansat sätt? Om vi tänker specifikt på hörseln är det bra att lära barn att man inte ska skrika i andras öron, inte tjuta.

I gymnastiksalar och hallar ekar det ofta och i de här utrymmen är ljudnivån annars också hög. I matsalen är ytorna hårda och kärlen som klirrar och matgästerna som pratar på höjer ljudnivån nära 85 decibel.

- 80 decibel når man lätt upp till när alla barn pratar och tallrikarna skramlar.

Barn håller för öronen.
Barn håller för öronen. Bild: Yle/ Tero Kyllönen barn (familjemedlemmar),familjer (grupper),gräl,föräldrar,hörseln

Skydda barnets hörsel

Man kan ställa akustikskivor i utrymmen där ljudvolymen ofta stiger, föreslår Jokitulppo. Och även om ljudet på dagis är under kontroll, kan det finnas utmaningar i hemmet.

- Många hem är väldigt avskalde - det finns inga gardiner eller mattor och det gör att det ekar. De vuxna kan kanske inte se på tv på kvällen för att det hörs till barnens rum om ljudisoleringen inte fungerar.

Köket är som bekant det rum där det finns mest oväsen i ett hem. Men barn utsätts för buller också i lekrummet eller i sina hobbyer. Danshobbyer eller bollsporter utsätter barnet för ännu mer buller.

Om man inte kan förebygga oljud, ska den vuxna se till att barnets hörsel skyddas. Märkväl att engångsöronproppar inte är det bästa skyddet för ett barn.

- Barnets örongång är liten och trång. Därför ska man inte tränga in något i den. Vanliga hörselskydd är bäst. När man till exempel för barn till sportevenemang ska man definitivt skydda deras hörsel. Också de vuxna kan ta med sig öronproppar, man vet aldrig när man behöver dem.

Mät decibelnivån själv

Det finns applikationer som man själv kan mäta decibelnivån med. På så sätt kan man själv med telefonen mäta vilken ljudnivån är på ett ungefär.

På restauranger är ljudet oftast inte så högt ännu i början av kvällen, men senare kan musiken och den allmänna kakofonin vara skadliga för hörseln.

Om du känner att öronen överansträngs lönar det sig att göra något åt saken. Gå därifrån eller klä på dig hörselskydd.

- Folk höjer rösten när de blir berusade och därför måste också musiken vara högre. Det blir som en tävling mellan rösterna och musiken.

Alltid kan man inte undvika oljud, som till exempel på en konsert. Då gäller det att komma ihåg att inte belasta de andras hörsel ännu mer genom att vissla eller hojta rakt i kompisens öra.

- Om du känner att öronen överansträngs lönar det sig att göra något åt saken. Gå därifrån, sök dig längre bort från ljudkällan eller klä på dig hörselskydd.

Barn med hörselskydd.
Hörselskydd för barn behöver inte vara dyra. Barn med hörselskydd. Bild: Yle/ Tero Kyllönen barn (familjemedlemmar),hörseln,hörselskydd (verksamhet),öronen

När ska man skydda hörseln?

Det bästa verktyget för att avgöra om ljudet är för högt har du alltid med dig. Känn efter och agera om öronen säger att de inte klarar av ljudet.

Bullerforskaren tror själv på praktiska engångsöronproppar. Priset är rätt och de ryms i väskan eller i fickan.

- Men kom ihåg att engångsproppar ska användas bara en gång. De får bakterier på sig från händerna och man ska klara av att lägga in dem i örat på rätt sätt. Sitter de fel är de ett dåligt skydd, säger Jokitulppo.

Det finns en massa olika skydd på marknaden och var och en kan själv välja ut ett passligt alternativ. Utöver proppar använder många skydd med bågar eller band. Traditionella hörselskydd passar bra vid gårdssysslor, som när man klipper gräset.

- En gräsklippare väsnas så mycket att man definitivt ska skydda sin hörsel och då är vanliga hörselskydd praktiska att använda. Dem klär man lätt på och av sig.

Men det lönar sig att tänka på en sak:

- Skydd kan också dämpa för mycket. Om man går omkring med för starka hörselskydd kan man missa viktiga varningsljud. Har man därtill ögonen på sin telefon ökar olycksrisken markant.

Jaana Jokitulppo är diplomingenjör och akustikplanerare. Hon är speciellt intresserad av att forska i fritidsbuller.

Anu-Marja Kärjä
Ursprungstexterna på Yle Akuuttis webbplats:
Jo vartii moottorisahan melua on korville liikaa
Musiikki uhkaa kuuloa salakavalasti
Lapsen kuulo koetuksella arjessa

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa