Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler influensapatienter på sjukhus i Nyland

Mejlans sjukhusområde, februari 2016
Mejlans sjukhusområde. Mejlans sjukhusområde, februari 2016 Bild: Yle/Helena von Alfthan Helsingfors universitets centralsjukhus,Mejlans sjukhus,ambulanser,Sjukhus och hälsocenter,sjukhus,tornsjukhuset

På sjukhusen i Nyland finns ovanligt många influensapatienter. Den här vintern har 70 patienter tagits in på intensivvårdsavdelning med influensa. De allvarligaste fallen vårdas på Mejlans sjukhus.

I Finland har de flesta influensafall varit av typen A(H1N1) - så kallad svininfluensa. På torsdag meddelade Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt att 66 patienter lagts in på intensivvårdsavdelning med influensa. Under veckoslutet hade siffran ökat med ytterligare fyra patienter.

- Det verkar som om epidemin skulle fortsätta Antalet nya laboratoriefall som vi preliminärt har hört om tycks förra veckan ännu ha ökat. Och vi har fått även fyra nya patienter på intensivvårdsavdelningar på sjukhusen vid HNS, säger överläkare Asko Järvinen vid HNs infektionsklinik.

överläkare Asko Järvinen HNS infektionsklinik
Överläkare Asko Järvinen. överläkare Asko Järvinen HNS infektionsklinik Bild: Yle/Helena von Alfthan asko järvinen

Influensa förekommer i alla åldersgrupper, men under de senaste veckorna är det främst unga personer och människor i medelåldern som har drabbats.

- Vi känner inte till den biologiska grunden för det. Det som händer är att vissa yngre människor får en svår lunginflammation, som kan vara dubbelsidig och leder till stora svårigheter att andas. Det tycks vara så att svininfluensan ger en inflammation i lungorna vilket de andra inte influensatyperna inte ger i samma utsträckning, säger Asko Järvinen.

Övervikt en riskfaktor

De allra allvarligaste fallen vårdas på Mejlans sjukhus. Svininfluensan bryter ut hastigt, med frossa, feber och hosta som symptom.

Patienter som får svårigheter med andningen läggs in på intensivvårdsavdelning.

- De patienter som annars klarar sig tas om hand på vanliga bäddavdelningar. Då när det blir andningssvårigheter hamnar man på övervaknings- eller intensivvårdsavdelning, säger Järvinen.

De som vårdas för influensa på intensivvårdsavdelning har oftast en grundsjukdom. Grav övervikt ökar också på risken att få en allvarlig influensa.

- 80 procent av dem som är på intensivvårdsavdelningen har grundsjukdomar. Det är närmast fråga om kroniska lungsjukdomar, hjärtsjukdomar, cancer eller andra som nedsätter immunitet. Det som är annorlunda med svininfluensan, som man har fäst uppmärksamhet vid de senaste åren, är att mycket feta mänskor riskerar att insjukna svårt.

Läs mera:

Ovanligt mycket influensapatienter på HNS

Den pågående influensa- och RSV-epidemin har lett till att sjukhusområdet HNS har många sjukdomsfall. Antalet patienter steg i år kraftigt från och med vecka 3.