Hoppa till huvudinnehåll

Esbo begränsar inte rätten till dagvård - hängde på en röst

pyssel med hamapärlor på daghem Bild: Marianne Sundholm daghem,dagvård,småbarnsfostran

Stadsfullmäktige i Esbo har beslutat att inte begränsa den subjektiva rätten till dagvård efter en lång debatt på nästan fem timmar. Omröstningen slutade 38 röster för att inte begränsa den subjektiva rätten till dagvård, 37 röstade för begränsning.

- Frågan delar alldeles tydligt opinionerna i två läger. Själv är jag glad för fullmäktiges beslut, kommenterar Bosse Lönnqvist (SFP), ersättare i fullmäktige.

Barnens likvärdiga rätt till förskolepedagogik tryggas oberoende av föräldrarnas ställning på arbetsmarknaden, konstaterar stadsstyrelsen i beslutsförslaget.

Enligt den nya lagen som träder i kraft 1 augusti i år ska barn till föräldrar som är arbetslösa eller vårdlediga med ett yngre syskon bara ha rätt till dagvård 20 timmar i veckan. Det är hälften av tiden som andra barn har rätt till dagvård.

Kommunerna i huvudstadsregionen har fattat olika beslut om att begränsa dagvården. Helsingfors inför inte begränsningar, men Vanda kommer att göra det.

Kommentarer

Läs också

  • Finländare samlade sina krafter mot rasism

    "Nu räcker det" engagerade tiotusentals människor.

    Finlandia-hymnen inför 15 000 personer avslutade lördagens protest mot rasism i Helsingfors. Devisen Nu räcker det! samlade tusentals personer till demonstrationer också på andra håll i landet. Statsminister Juha Sipilä utlovar ändringar i praxis och lagstiftning gällande extremrörelser.

  • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael Björklund fick i uppdrag att i fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen