Hoppa till huvudinnehåll

Esbo begränsar inte rätten till dagvård - hängde på en röst

pyssel med hamapärlor på daghem Bild: Marianne Sundholm daghem,dagvård,småbarnsfostran

Stadsfullmäktige i Esbo har beslutat att inte begränsa den subjektiva rätten till dagvård efter en lång debatt på nästan fem timmar. Omröstningen slutade 38 röster för att inte begränsa den subjektiva rätten till dagvård, 37 röstade för begränsning.

- Frågan delar alldeles tydligt opinionerna i två läger. Själv är jag glad för fullmäktiges beslut, kommenterar Bosse Lönnqvist (SFP), ersättare i fullmäktige.

Barnens likvärdiga rätt till förskolepedagogik tryggas oberoende av föräldrarnas ställning på arbetsmarknaden, konstaterar stadsstyrelsen i beslutsförslaget.

Enligt den nya lagen som träder i kraft 1 augusti i år ska barn till föräldrar som är arbetslösa eller vårdlediga med ett yngre syskon bara ha rätt till dagvård 20 timmar i veckan. Det är hälften av tiden som andra barn har rätt till dagvård.

Kommunerna i huvudstadsregionen har fattat olika beslut om att begränsa dagvården. Helsingfors inför inte begränsningar, men Vanda kommer att göra det.

  • Nödraket sköts med ofog i Åbo

    Alla nöfraketer som observeras tas på allvar.

    Sjöräddningscentralen i Åbo har igen fått in observationer om nödraketer i området Hirvensalo Runsala i Åbo på onsdagskvällen vid 19-tiden. Sjöbevakningen påpekar att varje observerad nödraket i havsområden tas på allvar.

  • "Hur är det möjligt att människor behandlas som boskap?"

    Stängning av asylboende väckte protester i Borgå.

    "Fortsätt med Poppel, fortsätt med Poppel!" Slagorden skallade på onsdag kväll utanför stadshuset i Borgå, där Borgåbor och asylsökande samlades inför stadsfullmäktiges sammanträde för att protestera mot att flyktingförläggningen Poppel hotas av stängning.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen