Hoppa till huvudinnehåll

Esbo begränsar inte rätten till dagvård - hängde på en röst

pyssel med hamapärlor på daghem Bild: Marianne Sundholm daghem,dagvård,småbarnsfostran

Stadsfullmäktige i Esbo har beslutat att inte begränsa den subjektiva rätten till dagvård efter en lång debatt på nästan fem timmar. Omröstningen slutade 38 röster för att inte begränsa den subjektiva rätten till dagvård, 37 röstade för begränsning.

- Frågan delar alldeles tydligt opinionerna i två läger. Själv är jag glad för fullmäktiges beslut, kommenterar Bosse Lönnqvist (SFP), ersättare i fullmäktige.

Barnens likvärdiga rätt till förskolepedagogik tryggas oberoende av föräldrarnas ställning på arbetsmarknaden, konstaterar stadsstyrelsen i beslutsförslaget.

Enligt den nya lagen som träder i kraft 1 augusti i år ska barn till föräldrar som är arbetslösa eller vårdlediga med ett yngre syskon bara ha rätt till dagvård 20 timmar i veckan. Det är hälften av tiden som andra barn har rätt till dagvård.

Kommunerna i huvudstadsregionen har fattat olika beslut om att begränsa dagvården. Helsingfors inför inte begränsningar, men Vanda kommer att göra det.

Läs också

  • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

    Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

    I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

  • Frihet är att vara oälskad

    Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

    I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen