Hoppa till huvudinnehåll

Handeln: Starköl och vin ska få säljas i butiken

Vinflaskor hos Alko
Vinflaskor hos Alko Bild: YLE skumvin

Dagligvaruhandeln vill släppa handeln med vin och starköl fri. Finland borde följa allmän europeiska praxis här, säger Finlands Dagligvaruhandel rf.

I ett pressmeddelande säger handeln att processen med att liberalisera alkoholhandeln kunde ske etappvis. Först kunde svaga alkoholdrycker med en alkoholhalt på under sju procent börja säljas i butikerna. Därefter kunde sortimentet utökas med viner.

Detaljhandeln ser många fördelar med en liberalare alkoholförsäljning. Den förvridna konkurrenssituation som uppstår när en Alkoaffär placeras, försvinner.

Dessutom skulle importen av svaga alkoholdrycker, som till exempel starka öl- och cidersorter minska, då produkterna kan köpas i närbutiken.

Det skulle ge finska staten skatteintäkter på 100 miljoner euro årligen, uppskattar dagligvaruhandeln.

Alko är ohotat

Reformen skulle inte rasera Alkomonopolets ställning eftersom starköl inte är Alkos viktigaste produkt.

Dagligvaruhandeln vill också slippa begränsningar i försäljningstiderna för alkohol. Föreningen påpekar att det inte finns några bevis på att begränsningar skulle minska alkoholskadorna.

Däremot leder begränsningar till problem och till och med hotfulla situationer i butikerna. Övertäckta hyllor hör inte till modern tid, konstaterar dagligvaruhandeln.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes