Hoppa till huvudinnehåll

Långa avbrott i metrotrafiken ska undvikas i framtiden

etrolinjen i Helsingfors
etrolinjen i Helsingfors Bild: Yle/Helena von Alfthan metrolinjen i helsingfors

I morse stod metrotrafiken helt stilla i nästan en timme efter att en person blev påkörd av ett metrotåg och dog. Nu ska Helsingfors stads trafikverk, HST, fundera på hur så omfattande avbrott skulle kunna undvikas.

Efter måndagens olycka i Östra centrum beslöt HST att ställa in alla metroturer.

- Räddningsverket stängde trafiken till och från stationen i Östra centrum. Vid det skedet väntade vi bara på instruktioner om när trafiken skulle kunna återupptas. De praktiska arrangemangen dröjde faktiskt nästan en timme, säger Petri Norrena, driftschef på HST till Yle Helsinki.

Möjligt att svänga metrotågen

I motsvarande situationer i framtiden kommer HST att överväga huruvida metrotågen ändå skulle kunna trafikera på en del sträckor. Enligt Norrena är det här möjligt eftersom man kan svänga tågen på flera ställen.

- I det här fallet fattade vi tyvärr beslutet att stoppa all metrotrafik. Men i fortsättningen kommer vi att fundera på om det finns bättre möjligheter, säger han.