Hoppa till huvudinnehåll

Mogherini kräver slut på våldet i Syrien

Federica Mogherini
Federica Mogherini Bild: OLIVIER HOSLET/EPA eu:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik

EU:s utrikesminister Federica Mogherini kräver att alla parter håller fast vid avtalet om Syrien som ingicks i fredags i München. Mogherini betonade att det också gäller Turkiet och Ryssland.

EU:s utrikesministrar har under sitt möte i Bryssel uttryckt sin oro för det ökande våldet i Syrien. EU:s höga representant för utrikesärenden Federica Mogherini krävde att alla parter håller fast vid avtalet som ingicks vid säkerhetskonferensen i München i fredags, att våldet i Syrien måste upphöra.

- Det är inte bara EU utan också Turkiet och Ryssland som har förbundit sig till detta. Vi avhåller oss från våld mot alla utom IS och al Nusra. Om det inte respekteras kommer kriget i Syrien inte att ta slut. Det finns ingen militär lösning på det här kriget, sade Mogherini vid mötet i Bryssel.

EU har tagit som grundläggande roll att få fram humanitär hjälp. EU är den största bidragsgivaren i Syrien. EU försöker också möjligast snart öppna ett eget kansli i Damaskus varifrån EU kunde hjälpa människor som har drabbats av kriget.

Häver sanktioner mot Vitryssland

EU:s utrikesministrar beslöt också att häva största delen av sanktionerna mot Vitryssland.

Sanktionerna som hävs gäller 170 privatpersoner och 3 samfund. Också de sanktioner som riktats mot den vitryske presidenten Aleksandr Lukasjenko hävs.

Att sanktionerna nu hävs är en följd av det förbättrade människorättsläget i landet.

Förbudet att exportera vapen till Vitryssland är fortfarande i kraft.