Hoppa till huvudinnehåll

Ny mobiltjänst hjälper flyktingar få jobb

En flykting sitter på golvet med sin mobil i handen.
Den nya mobiltjänsten Recommend a Refugee har utvecklats i Finland och Holland. En flykting sitter på golvet med sin mobil i handen. Bild: EPA/KAY NIETFELD flyktingar,Mobiltelefoner och -apparater,mobilapplikation,Skapande av nya jobb,flyktingläger,asylsökande (process)

En ny mobiltjänst ska hjälpa asylsökande att hitta arbete och praktikantplatser i finländska företag. Den nya mobiltjänsten Recommend a Refugee kan på så vis främja integrationen.

Via tjänsten kan asylsökande hitta arbete som motsvarar deras intresse och yrkeskompetens. Det kan handla om olika typer av tjänster, till exempel praktikant, frivilligarbetare och ackord- eller talkoarbetare.

I den första fasen hoppas man via tjänsten kunna förmedla ett 50-tal praktikant- och arbetsplatser.

Recommend a Refugee har utvecklats i Finland och Holland. I Finland administreras den av Röda Korset tillsammans med Hufvudstadsbladet och SEK. Ytterligare ett antal företag har anslutit sig.

Enligt Hufvudstadsbladets utgivare KSF Media är tjänsten i linje med medieföretagets mission att verka för ett tvåspråkigt och mångkulturellt Finland. KSF Medias VD Barbro Teir betonar hur viktigt det är att integrera flyktingar i samhället, och att man därför gärna satsar resurser på den här typen av lösningar.

En asylsökande som har ett giltigt id-kort får arbeta för lön efter att ha vistats tre månader i landet. Utan id-kort gäller en tidsgräns på sex månader. Reglerna gäller inte praktikantarbete utan lön vilket betyder att en asylsökande får ta emot en praktikantplats när som helst.

Recommend a Refugee

  • Registrera företaget i tjänsten (information om företaget och kontaktperson)
  • Fyll i en beskrivning av den lediga tjänsten
  • Efter det kan du bekanta dig med sökanden och ta kontakt med sökanden som fyller kriterierna

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes