Hoppa till huvudinnehåll

Psykiater: Trafi bör tänka om i självmordsfrågan

kristian wahlbeck
kristian wahlbeck Bild: Yle/Kjell Lindroos Kristian Wahlbeck,föreningen för mental hälsa i finland

Trafiksäkerhetsverket Trafis nya anvisningar om att läkare ska börja göra en anmälan om självmordsbenägna personer väcker kritik inom psykiaterkåren.

Även om avsikten med anmälningarna är att skydda utomstående i trafiken anser psykiatrar att anvisningarna kan motverka sitt syfte.

Psykiatern Kristian Wahlbeck, utvecklingsdirektör för Föreningen för mental hälsa, anser att Trafi borde tänka om omedelbart och eventuellt dra tillbaka sina anvisningar. Åtminstone borde de formuleras om.

- Detta kan bli ett hinder för att någon söker hjälp, att personen blir rädd för att blir anmäld till polisen. Vi ska i stället sänka tröskeln för vård så att människor som mår dåligt söker hjälp för sina problem, säger Wahlbeck.

"Självmord är svåra att förutsäga"

- Det finns ingen forskning som tyder på att man kan förebygga självmord med dylika åtgärder. Däremot finns det forskning som säger att bättre tillgång till vård gör det.

Wahlbeck säger att det sker 10 000 självmordsförsök i Finland varje år. Självmorden är cirka 800 till antalet på årsnivå.

- Endast en bråkdel av dem begås i trafiken. Men varenda gång är det förstås en tragedi, särskilt om utomstående är inblandade, säger Wahlbäck.

Det finns ett mörkertal gällande självmord i trafiken.

- Det finns ett tiotal singelolyckor där personen inte lämnar något meddelande men som tyder på att det kan vara fråga om självmord.

Vad betyder det här för förtroendeförhållandet mellan läkare och patient?

- Det är inte alls någon lycklig utveckling. Tystnadsplikten och förtroendet är grunden för all behandling. Folk kan dra sig för att berätta om sina självmordsplaner och får då inte den hjälp som de behöver.

Kan man vägra bryta tystnadsplikten?

- Det är upp till varenda ens professionella etik, man kan tolka föreskrifterna antingen strikt eller lösare.

- Jag tror att en upplysningskampanj plus bättre tillgång till vård är den rätta metoden.

Läs också