Hoppa till huvudinnehåll

Ryska markaffärer ett hot - Säkerhetskommittén listade hybridkrigsfenomen

Bild: Yle/ Frida Lönnroos borga,flygfoto,flygfoto borgå,landskap

Finlands Säkerhetskommitté har listat ryska fastighetsaffärer i närheten av strategiskt viktiga platser som ett nytt så kallat hybridkrigsfenomen. Enligt Försvarsministeriet kan dessa fastigheter användas för att till exempel störa mobilisering i en krissituation. Markaffärer i Åboland ges som exempel på hybridhot.

Säkerheten i Finland och i hela Europa har förändrats under de senaste åren. Den nationella säkerhetskommittén, som lyder under statsrådets kansli, har som mål att höja säkerheten i landet just med tanke på olika hybridfenomen.

Säkerhetskommittén har listat saker som man anser att kan kategoriseras som hybridkrigsföring och på basen av dem har man gjort upp en ny säkerhetsstrategi. I den ingår bland annat åtgärder för att minimera och avvärja störningar orsakade av så kallade hybridfenomen i Finland.

- Hybridkrigets nya fenomen är flyktingströmmar, informationskrig och markanskaffning nära strategiskt viktiga ställen, säger kommitténs sekreterare Tatu Mikkola.

Utlänningars mark- och fastighetsköp under 2000-talet i närheten av platser som är av betydelse för Finlands säkerhet har kartlagts av en arbetsgrupp vid Försvarsministeriet. Arbetsgruppens promemoria färdigställdes i somras och bland annat den här informationen har legat till grund för Säkerhetskommitténs arbete.

- I promemorian föreslog vi att man inför en förköpsrätt för staten för affärer i områden som är centrala med tanke på Finlands försvar och försörjningstrygghet, berättar arbetsgruppens ordförande, regeringsråd Matti Piispanen.

Hybridkrig - vad är det?

 • I hybridkrig försöker motståndare uppnå sina militära mål i första hand genom politisk-militära påtryckningar, inte genom direkt våld. Verksamheten under det förberedande skedet har stor betydelse.
 • Försvarsmakten, Gränsbevakningsväsendet och polisen har under den senaste tiden uppdaterat sina direktiv för att kunna möta hot som är typiska för hybridkrig.
 • Säkerhetskommittén har listat olika uttryck för hybridkrigsföring. Bland dem finns styrande av flyktingströmmar, informationskrig och markanskaffning vid strategiskt viktiga platser. Också försvårande av export, cyberattacker, infiltrering, rubbning av försörjningstryggheten, påtryckningar och kriminalitet kan höra till hybridkrigsföring.

Enligt Piispanen får staten uppgifter om fastighetsaffärer senast under lagfartsförfarandet då affären införs i Lantmäteriverkets fastighetsregister.

- Det offentliga köpvittnet eller senast Lantmäteriverket borde informera försvarsförvaltningen eller inrikesministeriet om fastighetsaffärer i närheten av strategiska ställen. På så sätt kunde staten träda in i affären med hjälp av förköpsrätten, säger Piispanen.

Lagen om förköpsrätt i utländska fastighetsaffärer förbereds för tillfället vid Justitieministeriet.

Livlig handel runt strategiska platser

Ryska privatpersoner och företag har köpt upp markområden och byggnader i Finland sedan början av 2000-talet. Affärer har gjorts i närheten av Försvarsmaktens övnings- och garnisonsområden, vapendepåer och militärflygfält. Tomter och fastigheter har också förvärvats invid kommunikationsmaster, kärnkraftverk och eldistributionens stamnät, samt vid knutpunkter för tågtrafik och vägnätverket.

I Skärgårdshavet har ett bolag med rysk bakgrund köpt öar längs med samtliga stora farleder som leder in till Åbo och Nådendal.

Också gränsbevakningsstationer som Gränsbevakningen har övergett, samt hotell, servicestationer, skolor och lägergårdar runt om i Finland har köpts. Längs med riksväg 6 som går längs med gränsen i öster finns närmare 30 stora fastigheter i rysk ägo. Fastigheterna har köpts för att idka turistnäring, men verksamheten har inte kommit i gång som utlovat.

Det totala antalet fastighetsköp där köparen är utländsk är okänt.

- Affärerna har gjorts genom företag och bulvaner har använts, förklarar regeringsråd Matti Piispanen vid Försvarsministeriet.

Lagen om förköpsrätt som nu förbereds gäller bara framtida affärer. Beträffande affärer som redan har gjorts kan man enligt Piispanen utnyttja möjligheten till tvångsinlösning.

- Det måste övervägas från fall till fall. Dessa fall utreds vid vederbörande ministerium.

Hot om att mobiliseringen försvåras

Finska staten ingrep för första gången i en markaffär i somras. Ett bolag med rysk bakgrund försökte köpa ett omfattande markområde bredvid ett område som armén använder för skjutövningar i Sarviniemi i Taipalsaari som ligger norr om Villmanstrand. Affären som omfattade cirka 80 hektar stoppades av Forststyrelsen i samarbete med Försvarsmakten.

Enligt Försvarsmakten kan man i dessa mark- och fastighetsaffärer se försök till att försvåra mobiliseringen vid eventuella krissituationer.

Experter anser att genomförande av tvångsinlösningar kunde vara en omöjlig uppgift under en för hybridtider typisk rörig och kaotisk krissituation.

Enligt Försvarsministeriet skulle det i en krissituation vara polisens uppgift att tömma utländska fastigheter. Vid Polisförvaltningen beräknar man att en tömning av motståndarens strategiskt anskaffade fastigheter inte skulle ske lika effektivt som man räknat med i myndigheternas beredskapsplaner.

Finland avreglerade fastighetsmarknaden

Finland upphävde kraven på tillstånd i utländska fastighetsaffärer i två etapper under 90-talet. Den första etappen var 1993, den andra sex år senare. Vid milleniumskiftet hade alla hinder för handel upphävts.

Medlemskapet i EU förutsatte att Finland upphävde begränsningar för fastighetsanskaffning för unionens medlemsstaters del. Finland beslöt ändå på eget initiativ att avreglera fastighetsmarknaden också för medborgare i länder utanför EES-området, i praktiken för ryska medborgare.

Ursprunglig finsk text av Tuula Malin.

 • Linnea Skog med en Jussistatyett i händerna, för bästa kvinnliga huvudroll 2016 i filmen Den lilla sparven.

  Linnea Skog vann bästa kvinnliga huvudroll – Jussistatyetterna delades ut

  Kvällens storvinnare Hymyilevä mies tog åtta statyetter.

  Priset för bästa kvinnliga huvudroll gick i år till Linnea Skog för hennes prestation i filmen Den lilla sparven (Tyttö nimeltä Varpu). Kvällens stora vinnare Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv (Hymyilevä mies) kammade hem åtta statyetter.

 • Paulus Arajuuri.

  Arajuuris ärliga svar: Vi behöver poäng

  ”Det gör ont”, säger mittbacken efter kvalförlusten.

  Fjärde raka kvalförlusten för Finland. Det får Paulus Arajuuri att medge att det känns för jävligt. ”Det gör ont”, säger mittbacken.

 • Markku Kanerva.

  Bitter smäll för Kanerva: "Vi måste vara vakna"

  Första testet slutade dystert för Markku Kanerva.

  Första testet slutade dystert för Markku Kanerva. Den nye förbundskaptenen var inte nöjd med agerandet vid målen. ”Vi gjorde matchen svår för oss”, säger han.

 • USA:s president Donald Trump

  Trump drar tillbaka sjukvårdsreform

  Obamacare är kvar tillsvidare.

  USA:s president Donald Trump har bett representanthusets talman Paul Ryan att dra tillbaka förslaget till sjukvårdsreform, rapporterar flera amerikanska medier. Trumps förslag, The American Health Care Act, har inte ett tillräckligt stort understöd bland republikanerna.

Läs också

 • Linnea Skog med en Jussistatyett i händerna, för bästa kvinnliga huvudroll 2016 i filmen Den lilla sparven.

  Linnea Skog vann bästa kvinnliga huvudroll – Jussistatyetterna delades ut

  Kvällens storvinnare Hymyilevä mies tog åtta statyetter.

  Priset för bästa kvinnliga huvudroll gick i år till Linnea Skog för hennes prestation i filmen Den lilla sparven (Tyttö nimeltä Varpu). Kvällens stora vinnare Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv (Hymyilevä mies) kammade hem åtta statyetter.

 • En man i halsduk och jacka står utanför stadshuset i Ekenäs. Raseborgs stadsdirektör Tom Simola.

  Tom Simola: Inget är spikat på mitt nya jobb

  Nyvalda vd:n för ÅU bemöter kritik han fått.

  Raseborgs stadsdirektör Tom Simola valdes nyligen till vd för Förlags Ab Sydvästkusten men han har mött mycket kritik redan innan han tillträtt. Så här besvarar han kritiken som gäller bland annat mediehusets tidning Åbo Underrättelser.

 • Earth Hour i Cali i Colombia

  Vad är syftet med Earth Hour?

  En klimatmanifestation - men vad uppnår man?

  Du har säkert hört talas om Earth Hour, evenemanget som ordnas en gång per år då alla uppmanas släcka lamporna samtidigt i en timmes tid. Men vad vill man egentligen uppnå med det?

Nyligen publicerat - Åboland

 • En man i halsduk och jacka står utanför stadshuset i Ekenäs. Raseborgs stadsdirektör Tom Simola.

  Tom Simola: Inget är spikat på mitt nya jobb

  Nyvalda vd:n för ÅU bemöter kritik han fått.

  Raseborgs stadsdirektör Tom Simola valdes nyligen till vd för Förlags Ab Sydvästkusten men han har mött mycket kritik redan innan han tillträtt. Så här besvarar han kritiken som gäller bland annat mediehusets tidning Åbo Underrättelser.

 • Arrangörerna Sebastian Adolfsson och Riku Tuominen intervjuas inför RÅA på Kåren av Isabel Nordberg och Matilda Saarinen.

  Rockmusik för studerandepris

  RÅA bjuder på världsartisternas kändaste låtar.

  Rockföreningen vid Åbo Akademi har sin traditionsenliga välgörenhetskonser på Kåren i kväll. Det vinnande konceptet som hållit på i cirka tjugo år är immitation av världskända band.

 • Mercedesbilar tillverkas i Nystad

  Valmet Automotive på rekryteringsturné

  Försöker på åtta orter hitta mer än tusen nya arbetstagare.

  Valmet Automotives bilfabrik i Nystad ger sig ut på sin största rekryteringskampanj någonsin, då man på åtta orter försöker hitta mer än tusen nya arbetstagare.