Hoppa till huvudinnehåll

Thaimunkar drabbade samman med militär

Thailändska munkar drabbar samman med soldater som försöker förhindra munkarnas demonstration för en  ny patriark
Thailändska munkar drabbar samman med soldater som försöker förhindra munkarnas demonstration för en ny patriark Thailändska munkar drabbar samman med soldater som försöker förhindra munkarnas demonstration för en ny patriark Bild: EPA/STR THAILAND OU Thailand,munkar

Thailändska munkar har drabbat samman med soldater inför valet av en ny högste patriark. Oroligheterna återspeglar den rådande politiska konflikten i landet.

Förhandsfavoriten, abboten Somdet Phra Maha Ratchamangkhlacharn representerar fraktionen Dhammakaya, som har nära förbindelser till den avsatte ex-premiärministern Thaksin Shinawatra.

Över tretusen munkar samlades i dag i utkanterna av Bangkok för att uttrycka sitt stöd för den omstridde abboten.

Det uppstod handgemäng och smärre våldsamheter när soldater försökte förhindra munkarna från att nå högkvarteret för den organisation som utser en ny buddhistisk ledare.

- Vanligt folk ville ge munkarna mat, men soldater stoppade munkarna, säger Somchai Surachatri som är talesman för den Nationella byrån för buddhism.

Valet har skjutits fram

95 procent av thailändarna är buddhister och de ovanliga våldsamheterna har upprört många, särskilt fattiga på landsbygden där Dhammkayafraktionen är populär.

Den senaste buddhistiska ledaren avled år 2013 och många betraktar Somdet som den naturliga efterträdaren.

Valet av en ny ledare har ändå fördröjts på grund av myndigheternas misstankar om att Somdet har gjort sig skyldig till förskingring.

Somdet har bestämt förnekat alla anklagelser och hans tempel återlämnade ifjol en omdiskuterad donation på 20 miljoner dollar från en rik affärsman, som också har anklagats för förskingring