Hoppa till huvudinnehåll

Tom of Finland-film spelas in i Åbo och S:t Karins

Untitled From Mike - “In the Park” (1975)
Untitled From Mike - “In the Park” (1975) Bild: Tom of Finland Foundation touko laaksonen

Delar av filmen Tom of Finland kommer att spelas in i Åbo och S:t Karins. Huvudrollen som Touko Laaksonen spelas av Pekka Strang.

Rollen som Toukos partner Veli spelas av Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky spelar Toukos syster Kaija. Inspelningarna kommer i gång under våren och filmens premiär är inpickad i slutet av februari 2017.

Touko Laaksonen, känd som Tom of Finland, har starka band till Åbo och S:t Karins. Laaksonen föddes i S:t Karins 1920. Laaksonens föräldrar var lärare och hans barndomshem, före detta Ristimäen koulu, står fortfarande kvar i S:t Karins. Laaksonen gick i skola i Åbo och jobbade efter gymnasiet i en bokhandel. Efter kriget flyttade Laaksonen till Helsingfors och därefter utomlands.

I filmen återvänder Laaksonen från fronten. Livet i efterkrigstida Finland är inte lätt för Laaksonen som förföljs på grund av sin homosexualitet. Laaksonen tvingas hemlighålla sitt förhållande och han gifter sig mot sin vilja. Konsten blir hans utväg, Laaksonen specialiserar sig på teckningar av muskulösa män som är frigjorda och hämningslösa.

- Touko Laaksonen levde under en tid då samhällets lagar och normer försökte förvägra honom rätten att vara sig själv. Laaksonens och filmens berättelse visar hur en människa ensam kan förändra världen med endast konsten som sitt redskap. Det är ett porträtt av en uppskattad konstnär, och utöver andra teman, också en kärlekshistoria. Touko Laaksonen levde ett otroligt liv, säger regissör Dome Karukoski.