Hoppa till huvudinnehåll

Utbud, ekonomi och geografi påverkar val av fritidshus

Sommarstuga
Snart vaknar både sommarstugor och försäljningen av sommarstugor ur sitt ide. Sommarstuga Bild: Yle/Carmela Walder pörtö line

Inte sedan år 2011 har det sålts så många dyra fritidsfastigheter i Lovisa som år 2015.

År 2012 och 2014 såldes tio fritidsfastigheter och år 2013 tolv fritidsfastigheter i Lovisa med en prislapp på över 200 000 euro. Förra året såldes enligt Lantmäteriverket 20 stycken fritidsfastigheter med en sådan prislapp i Lovisa, vilket i stort sett är dubbelt fler än under de tre senaste åren.

Sommarstuga i Karleby.
Sommarstuga i Karleby. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist sommarstugor,villaliv

Det handlar om utbud

- Det handlar förstås delvis om utbud. Möjligtvis har det helt enkelt funnits fler dyra fritidsfastigheter till salu förra året, säger fastighetsförmedlare Toni Mankonen vid Östra Nylands Fastighetsförmedling i Lovisa.

Låga räntor och långa lånetider är kriterier som gör att många har en möjlighet att satsa på rätt dyra hem, men det är sällan man har möjlighet att köpa både ett dyrt hem och en dyr sommarstuga.

- De som satsar på ett fritidshus på över 200 000 euro är nog sådana som inte den ekonomiska situationen i landet påverkar. De har vad som krävs i bakfickan. Oberoende av hur dåliga tider vi lever i, finns det alltid de som inte berörs. De passar ändå på att köpa när det är sämre tider för att spara en slant, tror Mankonen.

Med andra ord: De som köper en fritidsfastighet med en prislapp på 200 000 eller över, är människor vars årsförtjänst ligger en bra bit över landets medeltal.

- Vanligt folk köper fritidsfastigheter som kostar kring 100 000 euro, vilket oftast kräver lån. Just nu är tröskeln lite högre att lyfta sådana lån eftersom det är sämre tider. Det har tydligen funnits ovanligt många dyra fritidsfastigheter till salu och rikt folk som väntat på objekt i några år har kunnat slå till. Det handlar alltså inte enbart om trender och livligare fastighetshandel, säger Mankonen.

Väståbolands skärgård sommaren 2014
Väståbolands skärgård sommaren 2014 Bild: Yle/ Nora Engström fritidsboende

Det handlar om en penningplacering

Det är med andra ord många faktorer som kan spela in. Fastighetsförmedlare Ulf Sjögård vid Sb-Hem i Borgå är delvis inne på samma linje som Toni Mankonen:

- Eftersom man får så dålig avsättning på sina fyrk i bankerna, funderar många rika på andra alternativ. Ett sådant är att lägga pengarna i en fritidsfastighet, säger Sjögård.

Dock är inte dyr i Lovisa samma sak som dyr i Borgå. Sjögård läser in helt andra siffror i orden dyr fritidsfastighet om det handlar om Borgå.

- I Borgå är inte en fritidsfastighet som kostar 200 000 speciellt dyr. Däremot är en fritidsfastighet i Borgå med en prislapp på 300 000 euro eller mera en dyr fritidsfastighet, säger Sjögård.

En annan förklaring till att de för Lovisaförhållanden dyra fritidsfastigheterna har sålt i större mängder i fjol, förklarar Sjögård med att Lovisa alltid kommer lite efter.

- Det brukar vara så, att när en trend startar i Helsingfors, så når den Borgå efter något år och först efter det kommer den till Lovisa, förklarar Sjögård.

nattbild av sommarstuga
nattbild av sommarstuga Bild: Pekka Kauranen. landet

Det handlar om geografi

Ju längre österut, desto billigare. De som vill placera i en fritidsfastighet sparar en nätt liten summa om man går med på att köra några tiotal kilometer längre österut.

- I dagens läge, med motorväg ända till Kotka, handlar det inte om så stora tidsmässiga skillnader om sommarstugan ligger i Borgå eller i Lovisa skärgård. Lovisa ligger nära och prisnivån är lägre, vilket gör området attraktivt för folk på jakt efter fritidsfastigheter, säger Saara Murtovaara, fastighetsmäklare och områdesdirektör vid Aktias fastighetsförmedling i östra Nyland.

Trots att man behöver offra mera restid och mindre pengar om man köper en fritidsfastighet i Lovisa än i Borgå, såldes det enligt Murtovaara dubbelt fler fritidsfastigheter i Borgå än i Lovisa förra året.

- Det har ju under några år varit lite sordin på fritidsfastighetsförsäljningen, men någongång måste beslutet tas. Förr eller senare blir tanken hos spekulanterna verklighet. Kanske var förra året ett sådant år för många och i Lovisa hittade man rätt objekt till rätt pris. Sådana saker går lite i kretslopp, förklarar Murtovaara.

Hurudant år 2016?

Hur blir då innevarande år? Kan man redan nu säga hurudan fastighetsförsäljningen i allmänhet och försäljningen av fritidsfastigheter i synnerhet förväntas bli?

- Det är ännu för tidigt att dra slutsatser om det. Efter första maj, med färska siffror över hur fastighetsförmedlingen gått i mars och april, kan man börja ana sig till hurudant året kommer att bli, säger fastighetsförmedlare Ulf Sjögård vid Sb-Hem i Borgå.

Sommarstuga i Sahalahti
Sommarstuga i Sahalahti Bild: Arja Lento/Yle strandstuga

Läs också