Hoppa till huvudinnehåll

Visst är reggae okej, Riki Sorsa

Riki Sorsa i Eurovisionen 1981
Riki Sorsa i Eurovisionen 1981 Bild: Yle/ Pentti Palmu Riki Sorsa,Suomen Euroviisut 1961-2006 (album),Eurovision Song Contest

Det kunde i alla fall inte gå sämre än året innan. Vesa-Matti Loiri hade inte lyckats övertyga Europa med Huilumies år 1980 utan landat på jumboplats. Men skam den som ger sig!

En sken av ironi låg över hela de de finländska uttagningarna Euroviisut 1981. Programledaren Erkki Pohjanheimo körde med en torrt sarkastisk approach som fick Eurovisionsvännerna att ilskna till. Kanske landets ringa framgångar i tävlingen hade satt sina spår? Ändå ansågs startfältet vara av hög kvalitet detta år, många etablerade artister deltog, såsom Juice Leskinen, Paula Koivuniemi och Tapani Kansa. Också Cumulus och Tomas Ek deltog, men kvalificerade sig inte till finalen.

De åtta låtar som tävlade i finalen hade folket fått rösta fram. Den slutgiltiga vinnaren utsågs i direktsändning av en expertpanel.

Folket föredrog Frederik

Än en gång visade det sig att folket och experterna var av helt olika åsikt. Det bidrag som fått överlägset flest postkortsröster var nämligen Frederiks Titanic, som domarna i sin tur placerade näst sist.

Domarna ansåg istället att den låt som skulle sticka ut bäst i Eurovision Song Contest var Reggae OK, framförd av den relativt okända Riki Sorsa.

Juha Orma, Riki Sorsa (sitter), Pedro Hietanen och Jim Pembroke(stående).
Juha Orma och Riki Sorsa sitter, Pedro Hietanen och Jim Pembroke står. Juha Orma, Riki Sorsa (sitter), Pedro Hietanen och Jim Pembroke(stående). Bild: Yle/ Håkan Sandblom Riki Sorsa,juha orma,Pedro Hietanen,Suomen Euroviisut 1961-2006 (album),Eurovision Song Contest

Låten var komponerad av brittiska Jim Pembroke som även skrev Kojos Nuku Pommiin, låten som ökänt nog fick noll poäng i Eurovisionen året därpå.

Det gick inte speciellt bra för Reggae OK i Dublin heller, bidraget hamnade på sextonde plats, 20 länder deltog. Vann gjorde Storbritanniens Bucks Fizz med Making your mind upp.

Även om själva låten inte har gått till Eurovisionshistorien som en av de mest minnesvärda såg Riki Sorsa till att få uppmärksamhet tack vare sin klädsel. Hans käcka färgglada harlekinbyxor har lett till att snuttar av Reggae OK titt som tätt dyker upp i Eurovisionspotpurrier.,

Reggae OK i Eurovision i Dublin på youtube.

Riki Sorsas karriär tog ändå fart efter Eurovisionen, han var framgångsrik popstjärna under 1980-talet och också internationellt uppmärksammades att han var väldigt lik Rod Stewart.

Riki Sorsa är dessutom den första finländska artisten som gav ut en skiva i cd-format, i och med albumet Kellot ja Peilit som utkom 1985.

Läs också