Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Insektgift - inte zika - tänkbar orsak till mikrocefali?

Två myggor som kan föra vidare zikaviruset.
Myggor som kan föra vidare zikaviruset. Två myggor som kan föra vidare zikaviruset. Bild: EPA/OSCAR RIVERA Aedes aegypti,Mygga (mikrofon),Zikavirus,smittsamma sjukdomar,smittspridning

Forskare som söker orsaken till ökningen av fosterskador i Brasilien har nu en ny teori: Insektgift som använts i dricksvatten för att bli av med myggor, rapporterar Sveriges Radio.

Kemikalieinspektionen i Sverige påpekar dock att man vid djurexperiment inte sett den här typen av missbildningar trots att väldigt höga doser av giftet har getts till försöksdjuren. Andra forskare kommenterar det med att fosterskador hos människor inte alltid kan jämföras direkt med de fosterskador som kaniners och råttors avkomma kan få.

Bekämpningsmedlet pyriproxyfen har använts i vattentankar i Brasilien. Orsaken är att man försökt förhindra larver från den myggart som sprider både dengue och zika att utvecklas.

Brasilianska hälsomyndigheter avfärdar de nya misstankarna och påpekar att det har fötts barn med mikrocefali på sådana platser där myggiftet inte har använts i dricksvatten. Viare har det hittats zikavirus både hos foster med hjärnskador och i mammors fostervatten.

Hittills har spekulationerna gällt frågan om det är zikaviruset som är huvudorsak till att det fötts fler barn med missbildade hjärnor (mikrocefali).

Läs också