Hoppa till huvudinnehåll

Hangö: Vår polisstation behövs för att hålla staden säker

Planen är att Hangö polisstations ska få sätta lapp på luckan. Bild: Yle/Robin Lindberg hangö poliskontor

Hangös stora arbetslöshet har lett till sociala problem som kräver att polisstationen i Hangö hålls kvar. Det framgår i ett utlåtande av stadsstyrelsen till Inrikesministeriet.

Utlåtandet ges med anledning av de föreslagna förändringarna i polisens service- och verksamhetsställen. I Hangö skulle det betyda att polisstationen sätter lapp på luckan. Endast lokaler som stöder polisens operativa verksamhet skulle finnas kvar i Hangö.

I utlåtandet lyfter stadsstyrelsen upp Hangös stora arbetslöshet som i januari i år var 14,4 procent. Hangö är den mest industrialiserade kommunen i Nyland och staden har lidit hårt av lågkonjunkturen.

Många är utan jobb och arbetslösheten har lett till sociala problem. Det här kräver att polisen är närvarande i staden, står det i utlåtandet.

Fler asylsökande till Hangö

Hangö har också verkat aktivt för att hjälpa asylsökande. En flyktingförläggning ska öppnas och cirka 150 asylsökande ska placeras i Hangö.

Det betyder att antalet asylsökande i proportion till stadens invånarantal är ett av de högsta i Finland.

En nedläggning av polisstationen strider markant mot stadens och Hangöbornas förväntningar, enligt utlåtandet.

Långt till närmaste polisstation

Stadsstyrelsen påpekar att det är 35 kilometer till den närmaste polisstationen i Ekenäs. Säkerhetssituationen förutsätter att staden får behålla sin egen station.

Hangö beskrivs som en livlig gräns- och turiststad där sommarevenemang såsom regattan, Poker Run och Sea Horse Week lockar tiotusentals besökare.

Hamnen sysselsätter polisen

Hamnen i Hangö är också den snabbast växande i Finland. Den tunga trafikens volym till hamnen är 175 000 långtradare i året.

Förundersökningen av brott gjorda i Hangö samt övriga uppgifter som tillhör polisen har sysselsatt flera poliser i Hangö, enligt uppgifter till staden.

I utlåtande påpekas också att flera Hangöbor jobbar som poliser inom Västra Nylands polisinrättning och att det vore ändamålsenligt för dem att även i framtiden kunna jobba på stationen i Hangö.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland