Hoppa till huvudinnehåll

Satu övervann sin skepsis och öppnade sitt hem för asylsökande: “Mitt liv är intressantare än på länge”

Munther, Yousif och Satu
Yousif, Munther och Satu i Satus kök. Munther, Yousif och Satu Bild: Yle/Jessica Stolzmann heminkvartering,asylsökande (process)

I höstas fanns det flera finländare som ville öppna sina hem för asylsökande, men de negativa attityderna i samhället har fått många att backa. Satu Lindqvist som öppnade sitt hem för två irakier säger att det är det bästa hon gjort på länge.

I kastrullen puttrar bönor som har baddat i sodavatten hela natten. 23-åriga Yousif står och rör om bönorna medan hans kompis Munther tömmer diskmaskinen. I Irak lagade de inte mat men nu har böngryta blivit deras specialitet.

- Yousif ringer ibland till sin syster i Irak och hon ger råd medan vi lagar mat, säger Munther.

Munther och Yousif lagar böngryta av vita bönor.
Munther och Yousi lagar böngryta av vita bönor. Munther och Yousif lagar böngryta av vita bönor. Bild: Yle/Jessica Stolzmann munther al assaf,heminkvartering,asylsökande (process)

Böngryta med ris är en typisk irakisk maträtt förklarar Yousif och Munther där de står i Satu Lindqvists kök. De flyttade in hos henne för en dryg månad sedan och har sedan dess stått för matlagningen i huset.

Munther lagar frukost och Yousif lagar middagen, det blir inte så mycket kvar för mig

- Jag lever som en prinsessa nuförtiden, skrattar Satu. Munther lagar frukost och Yousif lagar middagen, det blir inte så mycket kvar för mig.

För Satu var det ingen självklarhet att inkvartera asylsökande i sitt hem. Hon minns att när flyktingarna i början av hösten började komma till Finland var hon lika skeptisk som många andra finländare. Hon tyckte att det var märkligt att det nästan bara kom unga män och inga kvinnor eller barn.

- Jag minns att jag tog upp saken med en väninna för jag visste inte hur jag skulle förhålla mig till saken. Men så bestämde jag mig för att ta reda på och bilda mig en egen uppfattning om nykomlingarna, förklarar Satu.

Ingen kompensation i Finland

Enligt Facebook gruppen Refugees Welcome Finland som koordinerar familjeinkvarteringen har omkring femtio personer i Finland öppnat sina hem för knappt hundra asylsökande i Finland.

- Till en början var intresset stort men de negativa attityderna i samhället har fått många att backa, säger Mirka Seppälä som koordinerar verksamheten.

Enligt Seppälä har erfarenheterna ändå varit positiva och Refugees Welcome Finland efterlyser fler familjer som är villiga att inkvartera asylsökande.

Refugees Welcome Finland förhandlar för tillfället med myndigheterna för att sätta verksamheten i system.

Migrationsverket har lagt upp anvisningar för den som vill öppna sitt hem för asylsökande på sina hemsidor. Men i Finland betalas ingen kompensation för den som låter asylsökande bo hos sig. I till exempel Tyskland är systemet ett annat, där får den som inkvarterar asylsökande hyra av staten.

- Det skulle vara ett bättre system för staten sparar på heminkvarteringen. Det finns dessutom en hel del andra fördelar. De asylsökande lär sig språket snabbare. De lär känna den finländska kulturen på ett helt annat sätt och integreras snabbare i det finländska samhället, säger Seppälä.

Munther spelar gitarr för Satu och Yousif.
Munther spelar gitarr för Satu och Yousif. Munther spelar gitarr för Satu och Yousif. Bild: Yle/Jessica Stolzmann asylsökande

Satu har kommit överens med Munther och Yousif att de betalar för de vattenkostnader som kommer till då det nu bor tre personer i radhuslägenheten. Munther och Yousif fick tidigare 92 euro i stöd av staten per månad men nu då de flyttat ut från förläggningen får de 266 euro.

- Hittills är det jag som köpt mat, toalettpapper, tvättpulver och andra dagliga varor, Men pojkarna har handlat i etniska affärer och har hämtat hem te, olika såser och kryddor. Det är inte så noga, ingen kommer att behöva gå hungrig, säger Satu.

Hundarna sover med Munther och Yousif

Satu kom i kontakt med Yousif och Munther via Facebook. De bodde på en flyktingförläggning nära hennes hem. När hon fick höra att de ville flytta bort från förläggningen frågade hon om de ville flytta in hos henne. Nu sover de i hennes gästrum.

En av hundarna sover med mig, säger Munther. Han talar finska med hundarna, säger åt dem att leta efter bollen och “duktig flicka”.

Munther har önskat sig en hund sedan han var liten. Nu går både han och Yousif ut med hundarna varje dag och har lärt känna andra hundägare i kvarteren.

Satu är som en ny mamma för mig

- Det känns som att återgå till ett normalt liv igen, säger Munther. Vi lever ett lugnt och stillsamt liv här hos Satu. Precis som vi vill ha det.

Satu, Munther och Yousif.
Munther och Yousif hjälper Satu med att gå ut med hundarna. Satu, Munther och Yousif. Bild: Yle/Jessica Stolzmann asylsökande

- Satu är som en ny mamma för mig, säger Yousif. Hon ser till att jag vaknar på morgonen och inte sover bort hela dagen. Hon är helt toppen, tänk att hon öppnade sitt hem för oss.

Satu har inte stött på några negativa attityder, varken bland släkten, vännerna eller bland grannarna.

Inte för att mitt liv var tråkigt, men nu är det är det givande på ett helt annat sätt

- Om jag jämför mitt liv för ett år sedan så har jag nog ett intressantare liv nu. Inte för att mitt liv var tråkigt, men nu är det är givande på ett helt annat sätt. Pojkarna har berättat om sina liv och sin kultur. Jag vet inte hur länge de kommer att bo hos mig, men om vi trivs tillsammans så kan vi till exempel köpa ett större hus. Jag har alltid önskat mig en stor familj.

Irakisk gryta på vita bönor

böngryta
böngryta Bild: Yle/Jessica Stolzmann bönor, irakisk mat

Det här behöver du:

3 dl torkade vita bönor
2 msk solrosolja
2 msk tomatpuré
2 msk salt
2 finhackade gula lökar
3 dl basmatiris

Gör så här:

  • Blötlägg bönorna i vatten med en halv tesked baksoda över natten. Häll bort blötläggningsvattnet.
  • Lägg bönorna i en kastrull tillsammans med ca 1 liter vatten och koka på svag värme tills bönorna är mjuka. Häll bönor och kokvatten i en bunke.
  • Lägg olja och en hackad lök i kastrullen, hetta upp. Tillsätt tomatpuré när löken är genomskinlig och blanda väl.
  • Lägg tillbaka bönorna med kokvattnet i kastrullen och tillsätt salt. Låt sjuda under lock och rör om var femte minut tills vattnet kokat in.
  • Skölj riset och låt stå i en bunke med vatten i 15 minuter.
  • Värm upp olja och en hackad lök i en kastrull. Tillsätt ca. fyra dl vatten och salt.
  • Sila riset och lägg det i kastrullen. Koka på svag värme efter att vattenmängden minskat till hälften. Låt sjuda under lock och blanda då och då ända tills riset är mjukt.