Hoppa till huvudinnehåll

Sex och humor vanligt i förolämpningar - nu blir de konst

Jessica Langley och Ben Kinsley framför de banderoller som lockade folk att komma och dela med sig av roliga förolämpningar.
Jessica Langley och Ben Kinsley framför de banderoller som lockade folk att komma och dela med sig av roliga förolämpningar. Jessica Langley och Ben Kinsley framför de banderoller som lockade folk att komma och dela med sig av roliga förolämpningar. Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney konstnärer,humor,amerikaner,Vasa

- Vi förolämpar varandra på olika sätt i olika länder. I USA finns oändligt med "Your mama-skämt". I Mexiko är skämten sexuella och här i Finland verkar förolämpningarna ofta handla om att kalla folk dumma i huvudet, säger konstnärerna Jessica Langley och Ben Kinsley från USA.

Arkiv med roliga förolämpningar

Jessica Langley och Ben Kinsley håller på med ett projekt kallat "Janks archive", förolämpningsarkivet, där de samlar in och filmar förolämpningar med humoristisk twist från olika länder. De har besökt ett tiotal länder. Nu senast har de gästat Platform i Vasa. Så här lät det när de samlade in förolämpningar på Vasa torg:

Äldre och barn bäst på förolämpninga

För att få folk att minnas förolämpningar de hört så ställer Jessica Langley och Ben Kinsley många frågor och ber folk tänka tillbaka till när de var barn. Vad sa din farmor eller farfar åt dig när du ställt till det? Det är där traditionen lever, bland de äldre – och bland barnen som umgås med den äldre generationen.

”Din mor är som kackerlackan som såg sina barn på väggen och trodde att de var vackra pärlor”

De häftigaste förolämpningarna sitter också äldre kvinnor inne med. I Vasa försökte konstnärerna få kontakt med äldre damer, men kvinnorna ignorerade dem.

Skämten färdas världen över

Jessica Langley och Ben Kinsley analyserar varifrån förolämpningarna kommer och hur de rest över världen.

- När det gäller till exempel "your mama-skämten" så ser man att de anpassas till nya platser, och får lokala varianter. Man säger exempelvis ”Din mamma är så fet att hon blöder…” och så lägger man till den lokala pastasåsen eller något annat riktigt fett.

Det är mycket jobb med förolämpningsarkivet, och det är en långsam process. Förutom att konstnärerna försöker härleda skämten, måste de också översättas till engelska.

”Du är så gammal att det dammar när du pruttar”

Taggade skämt

Alla skämt finns samlade på www.janksarchive.org och taggade med olika kodord. Så om man söker på Jessica Langley och Ben Kinsley finska favorit ”Ditt ansikte är som röven på en rovfågel”, så kan man gå vidare och till exempel klicka på ordet ansikte, så får vi skämt om folks ansikten från Pittsburgh, Belfast och så vidare.

Även de gamla romarna

Det här med att förolämpa med finess verkar gå ända tillbaka till romartiden, berättar Jessica Langley och Ben Kinsley och ger ett par exempel: ”gå och spela tamburin med benen från dina förfäder på din mammas mage” och ”jag ska ta dig i dina näsborrar och slänga dig över axeln som en tröja på vintern”.

Var finns då de grymmaste förolämpningarna? Det är nog i Mexiko, funderar Jessica Langley och Ben Kinsley. Det finns två traditioner i Mexiko. En är förolämpningsdueller, där man kastar förolämpningar mellan varandra, men de måste rimma på vad föregångaren sa. De måste också vara sexuellt nedlåtande.

Den andra traditionen består av flirtiga komplimanger, sådana som män ropar åt kvinnor på gatan. De är menade att få kvinnan att skratta. Men det som sägs är riktigt äcklig, som: ”hej mama, jag önskar jag var en fluga i din skit”.

- Det intressanta är dock att kommentarerna är nedlåtande mot den som säger det, inte mot kvinnan, konstaterar Jessica Langley och Ben Kinsley.

”Din mamma är så gammal att hon har en Bibel med Jesus´ autograf”

Förlorat förmågan?

När man tänker på den typ av förolämpningar som florerar på webben, kan man ställa sig frågan om vi idag förlorat förmågan att förolämpa med stil.

- Ja, om vi förlorar det lekfulla så förlorar vi förmågan att förolämpa med humor. Internet öppnar upp för hat, rasism och sexism. Det är sorgligt, säger Jessica Langley.

Det här är också orsaken till att Jessica Langley och Ben Kinsley reser till olika länder för att träffa folk på plats, även om det tar längre tid än att göra det via nätet.

- Vi är inte ute efter sådant som florerar på nätet. Vi vill inte ha de anonyma förolämpningarna som trollen lägger ut, för att sen försvinna och slippa ta ansvar. Sådant handlar inte om relationer eller kommunikation. Och vi frågar efter vad folk minns, inte efter vad de kan googla sig till.

Du får gärna skriva in din favoritförolämpning i kommentarsfältet.

 • Optimistisk Bottas med i titelstriden

  Är 23 poäng efter VM-ledaren Sebastian Vettel.

  Valtteri Bottas är bara 23 poäng efter ledande Sebastian Vettel i VM-serien i formel 1 inför veckoslutets deltävling i Ungern. Både han och Mercedesstallet verkar dessutom bli allt bättre ju längre säsongen lider.

 • Våldsamheter vid Tempelberget - tiotals skadade

  Israel slopade säkerhetsåtgärderna i veckan.

  Israels polis och palestinier drabbade samman vid Tempelberget i Jerusalem efter att muslimerna kom tillbaka till den heliga platsen för att be. Över 40 skadades.

Läs också

 • Stefan Löfven avgår inte

  Två ministrar lämnar regeringen efter it-skandalen.

  Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelade vid en presskonferens på torsdagen att han inte tänker avgå. Däremot lämnar två ministrar regeringen till följd av it-skandalen.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Jolanta – det här är operan presidenterna Putin och Niinistö ska se

  Putin får se en rysk opera i Nyslott

  - Rysslands president besöker Finland för att se ett ryskt gästspel, det är ju lite intressant. Det säger musikredaktören och operakännaren Jan Granberg, som berättar vad det är för en opera Rysslands president Vladimir Putin och president Sauli Niinistö ska se tillsammans i Nyslott ikväll.

 • Hur väljs musiken till Yle Vega och Yle X3M?

  Amie Borgar berättar om musiken på Yle Vega och Yle X3M.

  Hur kommer det sig att en viss låt spelas en viss tid på radion och hur väljs det egentligen vilken musik som ska spelas? Det svarar Amie Borgar på. Hon är nytillträdd musikchef på Svenska Yle och ansvarar för musiken som spelas på Yle Vega och Yle X3M.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

 • Per Gessle var kommunalt anställd trubadur och väckte folk ur koma

  Per Gessles är den enda som haft tre karriärer samtidigt.

  Han är en musiknarkoman. Han har levt och andats musik sedan han var barn. Per Gessle är dessutom den enda artisten som har klarat av att hålla tre olika karriärer på gång samtidigt och han har lyckats med dem alla. I synnerhet om man ser på skivförsäljningen. Han startade med Gyllene Tider och då de gör sina comeback konserter så fyller de stora stadionarenor i bästa Springsteen stil.

 • Faces i väntans tider i Fiskars

  Bloodless Diamonds från Sierra Leone till Faces.

  Etnofestivalen 4-6.8 väntar kulturdelegater och artister från Sierra Leone. Med kampanjen Bloodless Diamonds vill de presentera en ny bild av sitt land.

 • Paint-fansens respons överraskade Microsoft

  Starka responsen kom som en total överraskning för bolaget.

  Flera nostalgiker fick sig en chock på måndagen när det kom fram att Microsoft ska avskaffa det klassiska bildbehandlingsprogrammet Paint i samband med en uppdatering av operativsystemet Windows 10.

 • Prillan plingar på: Brännskär

  Kan prillan avliva en fisk?

  Pernilla "Prillan" Karlsson har varit på sommarturné runt om i Svenskfinland! I det andra avsnittet besöker hon Brännskär

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.