Hoppa till huvudinnehåll

Stubb vill inte ha en extra nordisk gräns inom EU

Nordens flaggor
Nordens flaggor Bild: NR Norden,Nordiska rådet,nordiskt samarbete,flaggor

Finlands regering stöder inte det danska förslaget om en gemensam nordisk gräns, säger finansminister Alexander Stubb (Saml) till Dagens Nyheter.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har föreslagit att det bildas en gemensam nordisk gräns för att undvika gränskontroller mellan de nordiska länderna. Också Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson stöder det danska förslaget. De nordiska länderna har sedan 1957 en passunion.

Finland - som har en lång yttre Schengengräns mot Ryssland - säger ändå nej till förslaget.

Alexander Stubb
Alexander Stubb Bild: Yle alexander stubb

- EU och Schengen har en yttre gräns, och innanför det området rör vi oss fritt. Alla murar som byggs upp inom Europa, i Norden eller någon annanstans är dåliga murar, säger Alexander Stubb till DN.

Rörligheten inom Norden har inskränkts på grund av att Sverige har införts striktare gräns- och id-kontroller. Det har lett till att bland annat Danmark har fått hantera en hel del fler asylsökningar. Pendlare i Öresundsregionen har fått problem med hinder och fördröjd restid vid resor över sundet. Danmark har antytt att man överväger långsiktiga gränskontroller vid gränsen mot Tyskland.

Regeringen i Sverige har intensifierat sitt samarbete med Danmark för att stärka den danska gränskontrollen mot Tyskland, skriver DN.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes