Hoppa till huvudinnehåll

Svenskspråkig polisbefälsutbildning inleds nästa år

Överkommissarie Kjell Nylund sitter vid ett bord.
Utbildningen är en lottovinst för den svenskspråkiga polisverksamheten. Det säger överkommissarie Kjell Nylund som är ansvarig för den svenskspråkiga utbildningen vid Polisyrkeshögskolan i Tammerfors. Överkommissarie Kjell Nylund sitter vid ett bord. Bild: Tomas Tornefjell/Ålands Radio Ålands polismyndighet,polisutbildning,Åland

Under 2017 inleder polisyrkeshögskolan i Tammerfors en svenskspråkig högre yrkeshögskoleutbildning för befäl. Utbildningen som omfattar 120 studiepoäng ger en examen som leder till behörighet till befälstjänster såsom kommissarie eller överkommissarie.

- Polisyrkeshögskolan har genomfört en enkätundersökning som visar att det behöver anställas 20 nya polisbefäl mellan 2016 och 2018 och därför har polisstyrelsen gett grönt ljus för den två år långa utbildningen, säger överkommissarie Kjell Nylund som är ansvarig för den svenskspråkiga utbildningen vid Polisyrkeshögskolan i Tammerfors.

Stort behov av svenskspråkiga polisbefäl - också på Åland

Det har inte ordnats någon svenskspråkig befälsutbildning sedan 2005 och Kjell Nylund ser polisstyrelsens beslut som en lottovinst för polisen på Åland och för Svenskfinland överlag.

Ålands polismästare Maria Hoikkala säger att den svenskspråkiga utbildningen för kommissarier och överkommissarier är efterlängtad.

Ålands polismästare Maria Hoikkala sitter vid ett bord.
Åland har stort behov av nya befäl. Det säger Ålands polismästare Maria Hoikkala. Ålands polismästare Maria Hoikkala sitter vid ett bord. Bild: Tomas Tornefjell/ Ålands Radio & TV Ålands polismyndighet,polisutbildning,Åland

- På Åland finns det många i befälsposition som går i pension under de närmaste åren, och jag hoppas verkligen att några av våra anställda får plats på utbildningen, säger Maria Hoikkala.

Tomas Tornefjell / Ålands radio & tv