Hoppa till huvudinnehåll

THL tror att influensatoppen är nådd

Vaccin i spruta.
Vaccin i spruta. Bild: Yle / Victoria Wirén vaccinering,vaccin,influensavacciner,influensa,svininfluensa

Den här vinterns epidemi har varit kraftigare än de senaste säsongerna. De sjukaste patienterna vårdas på intensivvårdsavdelningar och en del patienter har också avlidit.

Nu finns det tecken på att epidemin håller på att mattas av. THL ser i sin statistik att det förra veckan var färre som sökte vård på grund av olika förkylningssymptom.

- Det kan tyda på att vi får färre nya fall av influensa och att det värsta snart är över, säger Ikonen.

Trots att det ser ljusare ut menar THL ändå att det fortfarande lönar sig att vaccinera sig. Många apotek har slut på vaccinet, men det kan löna sig att höra sig för vid hälsovårdscentralen eller arbetshälsovården.

Oklart hur många tusen som smittas

THL samlar in uppgifter om hur många som insjuknat i influensa i Finland. Under den pågående epidemin har mer än sju tusen konstaterade fall bokförts.

- Det här är bra toppen av isberget. De flesta som blir sjuka undersöks inte så noga. De sköter om sig hemma och det görs inte prover för att ta reda på om det handlar om influensa eller vanlig förkylning.

Största delen av dem som har drabbats av influensa är personer som inte har vaccinerat sig. Det aggressivaste A-viruset som nu härjar är en variant av svininfluensan och många unga och personer i medelåldern har blivit sjuka.

Hela landet har drabbats hårt

Bland annat i Nyland, Åboland och Österbotten har antalet influensapatienter varit stort. Över lag har influensan drabbat nästan hela landet hårt, bedömer Ikonen.

Den här säsongens första bekräftade fall av influensa konstaterades redan vecka 40, i månadsskiftet september-oktober. Typiskt för den här vintern är att antalet bekräftade smittofall ökade ovanligt fort, berättar specialforskaren Niina Ikonen.

Den senaste informationen om antalet smittofall hittar du här.