Hoppa till huvudinnehåll

10-åringen MGP 2016 är i gång!

MGP-programledarna Jonathan " Jontti" Granacka och Anna-Karin Siegfrids
Anna-Karin Siegfrids och Jonathan Granbacka är programledare i Mgp MGP-programledarna Jonathan " Jontti" Granacka och Anna-Karin Siegfrids Bild: Kimmo Räisänen mgp 2015

MGP tar inte emot bidrag längre för 2016. Finalen sänds direkt på Yle Fem och på Arenan 8.10. Följ oss under tiden på svenska.yle.fi/mgp

Årets MGP firas i tioårsjubileets tecken då det hela sparkas igång onsdagen 17.2. Det är då som man kan börja skicka in bidrag och kunna få chansen att stå på MGP-scenen i den direktsända tv-finalen 8.10. MGP söker även i år dansare till finalen.

MGP är en unik musiktävling för barn i åldern 8-15 år som har hittat över 100 finländska talanger sedan starten år 2007. För att kunna delta måste man alltså vara född mellan åren 2001-2008.

MGP-låten 2016

För att inspirera de musikintresserade har programledaren Anna-Karin Siegfrids gjort en egen MGP-låt. Följ med låtskrivandet från skrivbord till musikstudio på MGP på Hajbo.

Anna-Karin i musikstudion under bandning av MGP-låten "Vi"
Anna-Karin Siegfrids i ljudstudion under bandning av MGP-låten "Vi" Anna-Karin i musikstudion under bandning av MGP-låten "Vi" Bild: Yle MGP (Danmark),anna-karin siegfrids,musikprogram,musiktävlingar

Anna-Karin ville genom att göra låten visa för alla hur det går till då man gör en låt. Med låten vill hon föra fram att man inte behöver ha en fullt färdig låt för att skicka in ett bidrag.

Jag ville pröva på och samtidigt visa att låtskrivandet inte egentligen är så komplicerat. Bara man har en första idé och kommer på en text så kommer resten sen. Såhär är det ofta med MGP-bidragen som vi får in. Det är roligt att se hur låten utvecklas och i sakta mak blir färdig, säger Anna-Karin.

Anna-Karin jobbade vidare på sin låt med MGP-musikproducenten Niklas Nylund. I MGP står musikproducenten ofta för arrangemang och ljudvärld. Så var fallet också i Anna-Karins låt.

Jag hade en högst halvfärdig låt som jag tog till Niklas. Jag ville att låten skulle vara i stil med Icona Pop. Tillsammans med Niklas jobbade vi med låten tills vi var nöjda. Jag tycker att låten blev jättebra, den har massor med energi!

MGP utmanar nu alla hugade att skrida till verket och göra sin egna låtar!

Finalister sökes

Är du med i ett band eller är du en blivande soloartist och vill vara med om MGP så gäller det att göra en egen låt. Att göra en egen låt behöver inte vara så komplicerat. Se bara hur Anna-Karins låt hittar slutlig form i studion.

MGP 2015 - Jacob Sundström
Jacob Sundström på MGP scenen 2015 MGP 2015 - Jacob Sundström Bild: Kimmo Räisänen jacob sundström

Känner man för att skriva en låt men inte själv stå på scen och uppträda så är det möjligt att skriva låten till exempel för en kompis. Skicka i så fall in ditt bidrag tillsammans med den som uppträder med låten. Som låtskrivare är man ändå med om MGP.

Bland de inskickade bidragen väljer en jury de tio finalister som kommer att vara med om lägret Camp MGP i juni och som är med i finalen den 3 oktober.

Dansare sökes

MGP söker även dansare till MGP-finalen. Som dansare uppträder man tillsammans med finalisterna på scenen i finalen.

Niizen med låten "Dansa tills du dör" med dansarna på MGP-scenen
Niizen med låten "Dansa tills du dör" med dansarna på MGP-scenen Niizen med låten "Dansa tills du dör" med dansarna på MGP-scenen Bild: Yle MGP (Danmark),mgp 2015,musiktävlingar

Det ordnas uttagningar för dansarna i samband med några av MGP-workshopparna runt om i Svenskfinland. Man bör ta del i en av uttagningarna för att kunna komma med. Se listan om uttagningar längre ner i artikeln. Kolla också länken på fsu.fi.

MGP lägret – Camp MGP

Finalisterna och dansarna kommer att åka på musiklägret Camp MGP i Karis 7-10.6. Där kommer finalisterna tillsammans med coacher inom sång, scenuppträdande, dans och en musikproducent att jobba vidare på sina låtar.

Dansarna övar tillsammans med en koreograf på koreografier till låtarna. Dansarna övar också tillsammans med finalisterna under lägret.

MGP-reglerna

Regelverket för MGP finns på MGP Regelboken 2016

MGP fyller 10 år

MGP firar i samband med den direktsända finalsändningen 10-års jubileum. Jubileumet kommer att synas i form av spännande tävlingar och innehåll på webben men syns också i den direktsända finalen 8.10

MGP-workshoppar och dansuttagningar

Workshoppar ordnas runt om i Svenskfinland under mars månad. Notera att dansuttagningar ordnas endast i Åbo, Mariehamn, Vasa och Helsingfors.

På workshopparna kan man också få hjälp med att banda in sin låt.

Workshopparna
5.3 lördag kl. 11:00-16:00 Åbo Åbonejdens musikinstitut, Mästaregatan 2
6.3 söndag kl. 11:00-16:00 Mariehamn Ålands musikinstitut, Grindmattesvägen 7
12.3 lördag kl. 11:30-16:30 Vasa Kuula-institutet, Skeppsgatan 16
13.3 söndag kl. 11:00-16:00 Närpes Musikinstitutet Legato, Vasavägen 763
19.3 lördag kl. 11:00-16:00 Helsingfors Musik- och kulturskolan Sandels, Topeliusgatan 2
20.3 söndag kl. 11:00-16:00 Ekenäs Musikinstitutet Raseborg, Raseborgsvägen 8
Dansuttagningarna
5.3 lördag kl. 14:00-16:00 Åbo Åbonejdens musikinstitut, Mästaregatan 2
6.3 söndag kl. 11:00-13:00 Mariehamn Ålands musikinstitut, Grindmattesvägen 7
12.3 lördag kl. 11:30-13:30 Vasa Kuula-institutet, Skeppsgatan 16
13.3 söndag kl. 10:00-12:00 Helsingfors Dansskolan DCA, Mannerheimvägen 6A

Hur göra en låt?

Anna-Karin bestämde sig för att testa på att hur det är att göra en egen låt. Inte egentligen så svårt bara man kommer på en idé.

Så här blev Anna-Karins MGP-låt 'Vi'

MGP-vinnaren 2015 - Jacob Sundström direkt efter finalen

Bidragen skall skickas elektroniskt till MGP senast den 7.4.2016. Skicka bidragen på uppladdningstjänsten på FSU

Man bör anmäla sig till workshopparna och uttagningarna. Anmälningar skickas till mgp@fsu.fi
Närmare info om workshopparna hittar du på fsu.fi eller mgp@fsu.fi eller tel 050 502 0434.
Närmare info om bidragen ger FSU eller Svenska Yle, Sam Stäuber sam.stauber@yle.fi

Camp MGP går av stapeln 7-10.6 på Lärkulla i Karis med start i Böle, Helsingfors.
MGP final lördag 8.10.2016 i Yle Fem och Yle Arenan. Programledare är Anna-Karin Siegfrids och Jonathan ”Jontti” Granbacka.
Skivan med de tio låtarna i finalen ges ut 23.9.2016.
MGP är ett samarbete mellan Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU och Svenska Yle.

#mgpfinland

Följ MGP 2016 på Facebook och Instagram!

Mer från programmet

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP