Hoppa till huvudinnehåll

Artister som blev utan en Grammy – igen

Överkryssad Grammystatyett
Grammystatyetten. Överkryssad Grammystatyett Bild: YLE / Dan Eskil Jansson, EPA / MIKE NELSON Grammy Award

Årets stora Grammygala belönade igen ett flertal kända namn inom musiken. Men det finns lika kända namn som alltid tycks bli utan pris – trots ett flertal nomineringar.

Av alla världens musikgalor är Grammygalan förmodligen den största och mest prestigefyllda. I år delades det ut Grammystatyetter i 83 olika kategorier i allt från årets bästa skiva och artist till årets bästa producent och musikvideo.

Med tanke på den stora mängden statyetter som varje år delas ut kan det kännas som att de borde räcka till för att de flesta stora artister åtminstone någon gång skulle få bära hem en liten gyllene trattgrammofon.

Men ändå är det vissa artister som år efter år blir utan pris oberoende av hur många gånger de nominerats. Här kommer en liten topp-5-lista över några av dem som blivit utan Grammystayetter flest gånger.

1. Snoop Dogg

Snoop Dogg
Snoop Dogg Snoop Dogg Bild: EPA / FERDY DAMMAN Snoop Dogg

Rapartisten Snoop Dogg har den dubiösa äran att få ligga etta på listan över artister som fått flest Grammynomineringar utan att vinna något pris. Han har varit nominerad 17 gånger och lika många gånger blivit besviken.

Klassiska Snoop Dogg-låtar som Nuthin' But a 'G' Thang, Gin and Juice och Drop It Like It's Hot har blivit nominerade, men priset har ändå gått till bl.a. Kanye West, Beyoncé och Dr. Dre.

Snoop Dogg har kommenterat sina uteblivna Grammystatyetter med orden: "Who gives a f**k? F**k the Grammys."

2. Brian McKnight

Brian McKnight
Brian McKnight Brian McKnight Bild: Wikimedia Commons Brian McKnight

Den amerikanske R&B-artisten Brian McKnight ligger tvåa med 16 nomineringar, men inga priser. Detta trots att han har en fin tenorstämma, hans skivor sålt platina och att han är en multi-instrumentalist som kan spela bl.a. piano, gitarr, bas, slagverk, trombon, tuba, flygelhorn och trumpet.

3. Joe Satriani

Joe Satriani
Joe Satriani Joe Satriani Bild: EPA / MANJUNATH KIRAN Joe Satriani

Joe Satriani må vara en av världens mest hyllade gitarrister, men tydligen har det ändå inte räckt för att imponera på Grammy-juryn. 15 nomineringar har Satriani fått och lika många gånger har han fått gå hem med tomma fickor.

4. Björk

Björk
Björk Björk Bild: Wikimedia Commons Björk

Björk har vunnit priser i bl.a. BRIT Awards och MTV Video Music Awards samt Polar Music Prize (Polarpriset). Men när det kommer till Grammy, så har hon blivit nominerad 14 gånger (senast i år), men fått gå hem besviken varje gång.

Även den amerikanska countryartisten Martina McBride och japanska jazzmusikern Toshiko Akiyoshi har fått 14 nomineringar utan priser.

5. Katy Perry & Nas

Katy Perry
Katy Perry Katy Perry Bild: EPA / PETER FOLEY Katy Perry

Både sångerskan Katy Perry och rapartisten Nas har fått 13 Grammynomineringar var, men snällt fått sitta kvar i sina stolar medan någon annan gått upp och tagit emot prisen.

Inte ens Katy Perrys storsäljande platta Teenage Dream som gav henne fem förstaplatser på singellistan räckte till för att blidka Grammyjuryn.

Till Nas försvar kan man kanske konstatera att han gav ut sin klassiska platta Illmatic redan år 1994 vilket var före Grammyna hade introducerat en skild kategori för bästa rapskiva.

Flera andra

Alan Parsons
Alan Parsons Alan Parsons Bild: EPA / AXEL HEIMKEN Alan Parsons

10-11 Grammynomineringar har kända band och artister som Megadeth, Tanya Tucker, Nicki Minaj, Me'Shell Ndegeocello och Alan Parsons fått. Men exakt noll priser har även de fått här.

Andra besvikna artister är bl.a. Tupac Shakur (7 nomineringar), Queens of the Stone Age (6), Public Enemy (5), Depeche Mode (5), Patti Smith (2), Morrissey (1) och Kiss (1 nominering).

Ge aldrig upp

Men även om vissa artister blivit utan priser trots ett flertal Grammynomineringar skall man aldrig ge upp.

Kendrick Lamar
Kendrick Lamar Kendrick Lamar Bild: EPA / ADAM WARZAWA Kendrick Lamar

Ett bra exempel på det är årets stora Grammyvinnare Kendrick Lamar som fick fylla sin famn med fem gyllene statyetter. För år 2014 var han nominerad i hela sju kategorier utan att vinna en enda av dem.

Och sju nomineringar utan vinst under en och samma kväll är ett rekord han delar med India.Arie som fick uppleva samma sak år 2002.