Hoppa till huvudinnehåll

Åtal: Man jobbade på restaurang över ett år utan lön

En pizza som kostat 3,90€.
Restaurangen där mannen jobbade har bland annat pizza på menyn. Arkivbild. En pizza som kostat 3,90€. Bild: Yle/Petter West din stad

Fyra män åtalas för grov människohandel i Vanda. Offret är en man som i över ett år jobbat sju dagar i veckan 15-17 timmar per dag på en restaurang utan att få lön.

Rättegången i fallet inleddes på onsdagen i tingsrätten i Vanda. Yle Huvudstadsregionen har tagit del av åklagarens stämningsansökan.

Mannen uppmanades komma till Finland från sitt hemland Indien för att jobba i restaurangen. Restaurangägaren hade gjort ett muntligt arbetsavtal med mannen medan en annan av de åtalade kommit överens med honom om en månadslön på 1 700 euro. Mannen är släkt med de åtalade, som också är indier.

I mannens ansökan om uppehållstillstånd har man anmält att hans arbetsvillkor är i enlighet med facklig praxis.

Hade en ledig dag

Mannen har delvis bott hos en av de andra åtalade men enligt befolkningsregistercentralen har hans adress varit den samma som restaurangägarens dit hans post också har sänts.

Ägaren har också meddelat mannen att han står i skuld till honom på grund av de kostnader som uppstått när mannen kommit till landet. Skulden var 15 000 euro. Enligt åklagaren stämmer det här ändå inte eftersom mannen själv har betalat för sitt flyg till Finland och för kostnaderna för uppehållstillståndet.

Mannen inledde arbetet på restaurangen den 25 januari 2013 och han jobbade sju dagar i veckan. Hans arbetsdagar började klockan 11 på förmiddagen och slutade klockan 2 eller 4 på natten. Under tiden mellan slutet av januari 2013 och början av maj 2014 hade han en ledig dag. De åtalade har sinsemellan kommit överens om mannens arbetsmängd.

Mannens arbetsdagar började klockan 11 på förmiddagen och slutade klockan 2 eller 4 på natten.

Enligt åtalet har mannens rörelsefrihet varit begränsad. Mannen har varit på jobb, hemma och sovit och ibland hos läkaren. Han har inte rört sig utanför arbetsplatsen och inte haft kontakt med personer utanför jobbet.

Mannen blev slagen

De åtalade har flera gånger varit våldsamma mot mannen. Bland annat har han med kraft blivit slagit på ryggen. Slagen har förorsakat värk och smärta. Mannen har också slagits två gånger med handflatan mot ansiktet och mot bakhuvudet.

Mannen har enligt åklagaren inte fått lön, lönetillägg, övertidsersättning eller semesterpenning. Ett bankkonto har öppnats i hans namn men både bankkortet och nätbankskoderna har restaurangägaren haft hand om. Från kontot har det gjorts transaktioner till andra konton på åtminstone 3 300 euro och 15 000 euro.

De åtalade har beslutat att eftersom mannen inte har lärt sig jobbet tillräckligt fort har de tagit hans lön för de tre första månaderna, det vill säga 3 300 euro och delat summan sinsemellan. De övriga åtalade har därefter betalat sina skulder till restaurangägaren. De åtalade hade därefter tagit 500 euro från mannens månadslön varje gång för att betala av sina skulder till ägaren.

Mannen har enligt åklagaren inte fått lön, lönetillägg, övertidsersättning eller semesterpenning.

Mannen har levt på den mat han fått i restaurangen under tiden i Finland.

Åtalas också för brott mot näringsförbud

Åklagaren åtalar nu restaurangägaren och styrelsemedlemmarna i bolaget bakom restaurangen för grov människohandel, som kan ge fängelse på mellan två och tio år. Tiden för det misstänkta brottet är 23 januari 2013 till 6 maj 2014.

I andra hand åtalas de för grovt ocker alternativt ockerliknande diskriminering i arbetslivet.

Dessutom åtalas de för brott mot näringsförbud. Restaurangägaren har nämligen haft näringsförbud men har genom ett dolt upplägg trots det haft beslutanderätt inom företaget.