Hoppa till huvudinnehåll

Bilförbundet: Serva bilen och sov inför sportlovsresan

Snöfall i Helsingfors 24.1.2016
Snöfall i Helsingfors 24.1.2016 Bild: Lehtikuva hala vägar

Inför sportlovet lönar det sig att se till att bilen är i skick, påminner Automobilförbundet.

En av de viktigaste förutsättningarna för en trygg resa utan onödiga avbrott är att i god tid försäkra sig om att bilen har genomgått service. Om tiden för service infaller under sportlovet lönar det sig att serva bilen innan.

Automobilförbundet påminner om att det är viktigt att kontrollera att det finns tillräckligt med kylarvätska och motorolja, att man fyller på vätska för att spola vindrutan, smörja mekaniska lås - också skidboxen, tvätta vindrutan - också från insidan, kontrollera att vindrutetorkarna är i skick, kontrollera att däcktrycket är riktigt - också med tanke på att bilen lastas.

Kolla:

- kylarvätska
- motorolja
- vätska för att spola vindrutan
- smörja alla lås
- tvätta vindrutan - också på insidan
- vindrutetorkarnas skick
- lufttrycket i däcken - räkna också med att bilen lastas


Nya bilmodeller kan också förorsaka överraskningar då det gäller ljusautomatiken eftersom baklyktorna inte nödvändigtvis tänds då man kopplar på körljuset. Baklyktorna är viktiga speciellt då det regnar eller då det är mörkt.

Bilförbundet påminner också om att man ska ge sig iväg som utvilad. Det lönar sig inte att köra till exempel från Helsingfors till Lappland genast efter jobbet på fredag. Kommer man fram mitt i natten efter en lång resa går hela första dagen åt till att återhämta sig.

Om man behöver hjälp under resan kan man vända sig till allmänna nödnumret 112 eller Bilförbundets journummer 0200 8080, som det lönar sig att programmera in i telefonen. Se också till att telefonen är laddad, påminner Automobilförbundet.