Hoppa till huvudinnehåll

Bråttom på Migrationsverkets nya enhet i Vasa

Liten flicka söker asyl med sin familj på Vasa polisstation
Liten flicka söker asyl med sin familj på Vasa polisstation Bild: Yle/Sofi Nordmyr vasa polisstation

För att underlätta situationen när det gäller asylsökande har Migrationsverket öppnat en enhet i Vasa. Den har varit i gång sedan början av februari. Just nu är det bråttom eftersom man jobbar med den stora mängd ansökningar som kom under hösten.

- Vi intervjuar och handlägger asylansökningar och på basen av dem och annan utredning fattar vi asylbeslut, säger Sebastian Åstrand som är överinspektör på Migrationsverket i Vasa.

Takten på asylansökningar har lugnat sig sedan höstens rusch, men fortfarande kommer det kontinuerligt in ansökningar.

Iiris Hjelt och Sebastian Åstrand från Migationsverkets enhet i Vasa
Iiris Hjelt och Sebastian Åstrand från Migrationsverket i Vasa. Iiris Hjelt och Sebastian Åstrand från Migationsverkets enhet i Vasa Bild: Yle/Malin Hulkki Österbotten,Vasa,Migrationsverket,iiris hjelt, sebastian åstrand

Mellan 20 och 30 procent får stanna

De flesta asylsökande kommer fortsättningsvis från Irak och Afghanistan. Mellan 20 och 30 procent får ett positivt svar, resten utvisas. En hel del asylsökande avbryter också processen och söker sig hem tillbaka på eget initiativ.

- För det mesta uppger man familjen som orsak. Det kan ha hänt någonting åt familjen där hemma, säger IIris Hjelt som är chef för Migrationsverkets enhet i Vasa.

Ny topp väntas i vår och höst

Migrationsverkets enhet i Vasa sysselsätter ungefär 30 personer. Just nu har man omkring 2500 asylsökande och av dem är ännu ungefär 1500 obehandlade. Ny topp på antalet asylsökande väntas under våren och hösten.

- Om man tittar på tidigare års trender så får vi sannolikt en viss ökning nu under våren men framförallt under hösten förväntar vi oss att det ökar på nytt, säger Åstrand.

Att behandla en asylansökan tar allt mellan veckor till månader. Under intervjun med den asylsökande ges en uppskattning om när svar kan väntas. Målsättningen är att det högst ska ta ett halvt år att få besked.

I praktiken kan det gå snabbare om man har alla utredningar som behövs tillgängliga men ibland också längre om fler utredningar behövs.

- Vi prioriterar sådana asylsökande som kommer till Finland över den östra gränsen i Lappland och förstås sökande som är i dåligt skick, minderåriga flyktingar som kommer ensamma och barnfamiljer, säger Hjelt.

Permanent arrangemang

Att Migrationsverket utlokaliserat enheter på olika håll i landet underlättar en hel del för de asylsökande. Nu slipper de långa resor och övernattningar.

- De finns många asylsökande här i Österbotten. De behöver inte resa till Helsingfors eller Uleåborg som de tidigare har varit tvungna till. Det är en stor förändring för den enskilda men också för Migrationsverket. Vi kan handlägga dem lokalt, säger Åstrand.

Migrationsverket har enheter förutom i Helsingfors och Vasa också i Åbo, Uleåborg, Rovaniemi, Villmanstrand och Kuhmo. Iiris Hjelt tror att enheten i Vasa är här för att stanna.

- Jag tror att vi blir här länge. För närvarande är det här ett permanent arrangemang, säger Hjelt.