Hoppa till huvudinnehåll

Efterlängtad simbassäng i Hangö tar form

Fabriksudden i Hangö.
En webbkamera följer med bygget i realtid. Den kommer så småningom att vara tillgänglig för allmänheten. Fabriksudden i Hangö. Bild: Regatta resorts Hangö,Hangö udd,regatta resorts,byggentreprenad,badanläggningar

I Hangö har bygget av den nya badinrättningen satt igång med full fart. Också bostadsbygget på Fabriksudden har inletts.

Målet är att både bostäder och spa ska stå färdiga under år 2017. Spabygget blir färdigt lite tidigare och de tre bostadshusen ska stå klara till sommarsäsongen 2017, berättar Risto Kyhälä som är vd för Regatta Resorts som står bakom projektet.


Alla besvärsprocesser är över och hittills har inga överraskningar dykt upp, utan allt går som på räls.

- Det är viktigt att man får besvära sig, säger Kyhälä med ett skratt och säger att han på intet sätt vill säga något om finländarnas besvärsrätt.

Lite djupare simbassäng än planerat

Spabygget kom igång i slutet av november. Schaktningsjobben är klara och grunden har lagts.

En arbetare jobbar med att gjuta på en byggarbetsplats
Gjutningsarbetena i simbassängen är i full gång. En arbetare jobbar med att gjuta på en byggarbetsplats Bild: Yle/Petra Thilman västnyland,Hangö,byggande,byggarbetsplatser

Gömt i ett stort tält håller man nu på och gjuter själva simbassängen. För att ta sig upp till bassängen måste man nu kliva upp på en hög metalltrappa eftersom den ligger sex meter över havet.
Risto Kyhälä står och pekar på det som ska bli bassängen i spa:et på Fabriksudden.
Risto Kyhälä visar hur högt upp man måste gå för att komma till bassängen. Risto Kyhälä står och pekar på det som ska bli bassängen i spa:et på Fabriksudden. Bild: Yle/Petra Thilman byggarbetsplatser,Hangö,regatta resorts

Från bassängen ska man alltså ha en fin utsikt över vattnet, även om man just nu inte kan se utsikten som göms under tältduken.

- Och nu tycks man redan börja sätta upp de första väggarna kring simbassängen och spabyggnaden, säger Kyhälä nöjt och blickar ut mot Fabriksudden där flera grävmaskiner och en lyftkran jobbar på för fullt.

Byggarbetsplats.
De första väggarna runt simbassängen har börjat byggas. Byggarbetsplats. Bild: Yle/Petra Thilman regatta resorts,Hangö

Han berättar att de som har köpt en aktie i spat har önskat att bassängen blir djupare än den 1,4 meter man först hade planerat.

- Därför har vi nu ändrat lite på planerna och den blir 1,8 meter i den ena ändan. Aktieägarna ville att det skulle vara möjligt att idka idrott i bassängen, bland annat vattenlöpning, och vi har nu lyssnat på dem.

Risto Kyhälä.
Risto Kyhälä står mitt i bassängen och är nöjd med vad han ser. Risto Kyhälä. Bild: Yle/Petra Thilman fabriksudden,Hangö

Det som också har kommit till i planerna är umgängesrum i samband med bastun i nedre våningen.

- Den som vill kan hyra rum, säger Kyhälä.

Stort intresse

Det byggs tre bostadshus på Fabriksudden med totalt 43 bostäder i olika storlekar från 55 till 150 kvadratmeter. Hela våningsytan för bostadshusen är drygt 5 000 kvadratmeter.

För bostädernas del håller man på att avsluta schaktningen och sprängningsarbetena. En jämn ström med tunga fordon kör av och an till byggarbetsplatsen som sjuder av liv.

- Inom ett par veckor kommer grunden också för bostäderna att gjutas, säger Risto Kyhälä.

En grävmaskin på ett byggområde.
För bostädernas del håller man ännu på med schaktningsarbeten. En grävmaskin på ett byggområde. Bild: Yle/Petra Thilman grävmaskiner,regatta resorts,byggarbetsplatser,byggande,Hangö

Han säger att 80 procent av bostäderna är sålda redan nu och bostäder i alla storlekar har gått åt.

En aktie i badinrättningen kostar 12 500 euro och för den får man förmånligt bada året om. Andra än hotellgäster måste betala mera och får bara simma där då det inte är sommarsäsong.

Kyhälä säger att det till en början bara var sommargäster i Hangö som köpte aktier i badhotellet, men nu har också Hangöborna börjat intressera sig för en egen aktie i simhallen.

- Vi har sålt ungefär 120 aktier av de 350 aktier som är till salu. I början av mars börjar vi igen på allvar saluföra aktier.

Hotell på sikt

I det norra hörnet av Fabriksudden finns plats för ett hotell på 1 500 kvadratmeter.

Man med skyddsväst går på en byggarbetsplats.
I det norra hörnet av tomten finns plats för hotell. I närheten finns hotell Regatta. Man med skyddsväst går på en byggarbetsplats. Bild: Yle/Petra Thilman byggarbetsplatser,Hangö,regatta resorts

Risto Kyhälä försäkrar att hotellplanerna fortfarande lever i allra högsta grad, även om det inte finns några exakta datum för när det bygget blir av.

- Hotell Regatta som ligger här invid har bara 50 rum och det behövs lika många rum till. Förhoppningsvis blir hotellbygget av så fort som möjligt, säger han.

Drottningberg

I avtalet mellan Regatta Resorts och Hangö stad finns också udden Drottningberg invid Östra hamnen. Udden är tänkt för bostäder.

Drottningberg och Östra hamnen i Hangö.
Drottningberg ligger öde. Drottningberg och Östra hamnen i Hangö. Bild: Yle/Petra Thilman allmän bild av hangö

Enligt avtalen mellan staden och företaget måste byggandet av badinrättningen vara tillräckligt långt hunnet för att man ska kunna få börja bygga bostäder på Drottningberg.

Risto Kyhälä säger att det inte finns några planer ännu för området, men att Drottningberg naturligtvis är mycket lockande.

- Det finns mycket byggrätt på Drottningberg. Det är klart att då projektet på Fabriksudden nu har väckt så här mycket positivt intresse så finns det goda möjligheter att börja utveckla också Drottningberg, säger Kyhälä.

Drottningberg i Hangö
Drottningberg väntar. Drottningberg i Hangö Bild: yle/Petra Thilman drottningberg

Han understryker ändå att projektet på Fabriksudden ännu kräver sitt innan man börjar planera framåt.

Gott samarbete

Det är två skilda företag som bygger på tomten.

VN Bygg bygger badinrättningen medan Hartela bygger bostäderna. Regatta Resorts har lite olika typer av avtal med byggarna, men i princip bygger byggföretagen medan Regatta Resorts sedan ser till att bostäderna säljs och spat kommer igång.

- Samarbetet fungerar bra, säger Kyhälä.

Grävmaskiner vid en byggarbetsplats.
Det är mycket aktivitet på Fabriksudden. Grävmaskiner vid en byggarbetsplats. Bild: Yle/Petra Thilman grävmaskiner,byggarbetsplatser,västnyland,Hangö

Regatta Resorts är den som utvecklar projektet och bolaget består av en grupp investerare som ser till att byggprojekten blir av.

Krafterna bakom har aldrig haft för avsikt att bedriva någon verksamhet utan bostäderna och spaverksamheten ska klara sig själva efter att bygget är klart.

- När allt rullar är det meningen av att Regatta Resorts kan dra sig undan, säger Kyhälä.

I slutändan kommer de två projekten att ha många olika ägare.

Fritidsbostäderna får många privata ägare och tillsammans sköts de av det fastighetsbolag ägarna bildar.

- Det börjar leva sitt eget liv, säger Risto Kyhälä.

Spainrättningen kommer delvis att ha privata ägare genom spa-aktierna. Dessutom har hotell Regatta en viktig del i att driva verksamheten i spat.

- Vi har inte slutit några avtal ännu, men vi bedömer att det sannolikt kommer att komma flera företagare till spat på sikt. Sedan börjar också det leva sitt eget liv som sitt eget företag, säger Kyhälä.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland