Hoppa till huvudinnehåll

Finländsk lärare kan vinna miljonpris

Maarit Rossi.
Maarit Rossi. Maarit Rossi. Bild: Global Teacher Prize finalister,lärare

Matematikläraren Maarit Rossi i Kyrkslätt är vald till en av de bästa lärarna i världen. Rossi har utvecklat en metod som får elever att bli intresserade av matematik.

Den finländska matematikläraren Maarit Rossi har chansen att vinna ett värdefullt lärarpris. Rossi har avancerat i urvalet och är nu bland de tio bästa av tusentals lärare. Rossi är den enda nordiska läraren som fortfarande är kvar i tävlingen.

Hederspriset Global Teacher Prize kan ses som ett Nobelpris bland lärare och vinnaren får 900 000 euro. I år delas priset ut för andra gången.

Maarit Rossi undervisar i matematik i Kyrkslätt och västra Nyland. Hon har utvecklat en metod som kopplar ihop matematikundervisning med vardagen. Genom metoden har flera elever blivit av med sin avsky mot matematik genom att jobba i grupp och lösa räkneproblem som man stöter på i vardagen.

Matematikprogram till USA

Rossi har även varit med och utvecklat läroböcker och annat undervisningsmaterial samt läroplanen för år 2014.

För att dela med sig av sina metoder har Rossi utvecklat ett undervisningsprogram på webben, Paths to Math som har lanserats i USA.

8000 yrkesverksamma inom undervisningssektorn från 148 länder anmälde sig till tävlingen. Vinnaren offentliggörs i mars i Dubai.

Päivi Dahl/Yle Uutiset

Läs också