Hoppa till huvudinnehåll

Hartwalls läskburk innehöll öl

Bild av en burk Pepsi Max
Bild av en burk Pepsi Max Bild: Hartwall läskedrycker,Pepsi Max Dance Hits, Volume 2,Oy Hartwall Ab,coladryck

Bryggerijätten Hartwall drar bort från handeln ett parti läskburkar efter att några burkar i stället för läsk visade sig innehålla mellanöl. Misstaget uppdagades efter att ett barn i Lahtis undrade över läskedryckens underliga smak.

Partiet dras tillbaka från marknaden omedelbart.

En man i Lahtis hade köpt en burk Pepsi Max i en Prisma-affär men innehållet i burken motsvarade inte etiketten. Mannens minderåriga barn hade smakat på drycken och tyckte att den smakade underligt. Drycken visade sig vara öl.

Hartwall har hittills fått kännedom om ett annat liknande fall. Också då hade en kund köpt Pepsi Max i tron att det verkligen var läsk, men i stället innehöll burken öl. Kunden handlade i samma affär i Lahtis.

Vi är mycket ledsna över misstaget.― Tapio Pajuharju, Hartwall

På Hartwall tror man att misstaget har skett då produktionslinjen först fyllde burkar med Pepsi Max och efter det med öl. Trots all rengöring och kontroll har det antagligen på linjen blivit kvar enstaka Pepsi Max-burkar som sedan har fyllts med öl.

- Vi är mycket ledsna över misstaget. Vi förhåller oss allvarligt till händelsen och utreder hur det var möjligt, säger Hartwalls vd Tapio Pajuharju.

Hartwall uppmanar kunder som har köpt burkar av Karjala-öl eller Pepsi Max och som visar sig ha ett oväntat innehåll att lämna tillbaka burkarna till platsen där de köptes.

Hartwall drar nu tillbaka från handeln också ett parti förpackningar med sex burkar öl på 0,33 liter av märket Karjala.

Valvira: Mycket ovanligt

Vid övervakningsmyndigheten Valvira säger överinspektör Timo Rokka att händelsen är allvarlig och att man har bett Hartwall om en förklaring. Vid behov kan Valvira till exempel öka övervakningen av ett företag.

Några större åtgärder kommer ändå knappast att vidtas eftersom Hartwall redan dragit tillbaka ett antal burkar och utreder misstaget på eget bevåg, säger Rokko.

Han tillägger också att det är ovanligt att öl tappas i läskedrycksburkar eller tvärtom.

– Vad myndigheterna känner till har något liknande inte inträffat under de senaste årtiondena. Det är frågan om något ytterst ovanligt.

Läs också