Hoppa till huvudinnehåll

HU: Vår lärarutbildning startar som planerat

Helsingfors universitet.
Helsingfors universitet. Bild: YLE/ Christoffer Gröhn universitet,Helsingfors universitet

Patrik Scheinin, dekanus vid Helsingfors universitets beteendevetenskapliga fakultet säger att det visst hade varit och fortfarande är möjligt att samarbeta kring utbildningen.

- Jag tycker att de kunde ha frågat oss om vi vill samarbeta eller inte, vi har alltid sagt att vi är öppna för förhandlingar. Förhandlingarna är svåra på grund av budgetnedskärningar men det stämmer inte att vi skulle motsätta oss samarbete, säger Scheinin.

Patrik Scheinin, dekanus vid Beteendevetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet
Patrik Scheinin, dekanus vid Helsingfors universitets beteendevetenskapliga fakulteten Patrik Scheinin, dekanus vid Beteendevetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet Bild: Yle beteendevetenskapliga fakulteten,Helsingfors universitet

Åbo Akademis styrelse beslöt förra hösten att starta en ny klasslärarutbildning i Helsingfors 2016. Förutsättningen var att den externa finansieringen är tillräcklig och att en gemensam utbildning med Helsingfors universitet inleds senast hösten 2017.

På tisdagen meddelade ÅA att samarbetet med Helsingfors universitet inte fungerar och att det inte finns resurser för en utbildning i egen regi.

- Jag har en stor förståelse för dem. Alla universitet är utsatta för stora budgetnedskärningar och försöker överleva dem. Utlokaliserade utbildningar är dyra, säger Scheinin.

Åbo Akademi kommer fortsättningsvis att bedriva lärarutbildning i Helsingfors genom att erbjuda behörighetsgivande utbildning för klasslärare, barnträdgårdslärarutbildning och ämneslärarutbildning.

- Vi har ju redan samarbete kring ämneslärarutbildning och barnträdgårdslärarutbildning på svenska i Helsingfors. Naturligtvis är det möjligt att samarbeta bara vi kommer överens om hur det görs, säger Scheinin.

Samarbete möjligt i framtiden

Scheinin säger att ÅA:s beslut inte påverkar HU:s planer på klasslärarutbildning i Helsingfors.

- Vi håller på att rekrytera lärare och börjar med intagning av studenter till utbildningen som börjar nu på hösten.

Varför är samarbetet så svårt?

- Att samarbeta betyder att arbeta tillsammans. Man måste komma överens om vem som gör vad och hur och hur programmet ska se ut. Det är alltid besvärligare när två jobbar ihop i fall de inte vill göra det så förskräckligt mycket, men det skulle förstås vara nyttigt för båda parter.