Hoppa till huvudinnehåll

Inveon bjöd på karameller och goda siffror

karameller vid inveons öppet hus-bjudning 17.02.16
karameller vid inveons öppet hus-bjudning 17.02.16 Bild: Yle/Stefan Härus godis

På onsdag arrangerade Östra Nylands Yrkesinstitut Inveon öppet hus i sju timmar för alla som vill ha mera information om skolan.

Vid middagstid laddade tutorerna Iiro Ijäs och Ciia Lönnqvist upp med karameller och broschyrer i skolans matsal. Utbildningslinjerna fanns presenterade på färgglada papper som låg i prydliga högar på ett bord.

De trevliga och välkomnande tutorerna var beredda att svara på frågor om allt som handlar om skolan.

Iiro Ijäs & Ciia Lönnqvist studerar vid Inveon i Borgå 17.02.2016
Iiro Ijäs & Ciia Lönnqvist - blivande kock respektive artesan. Iiro Ijäs & Ciia Lönnqvist studerar vid Inveon i Borgå 17.02.2016 Bild: Yle/Stefan Härus ciia lönnqvist

- Det är nog först senare på eftermiddagen och i kväll som intresserade skolelever och föräldrar kommer, men vi är redo redan nu, säger Ijäs.

öppet hus vid inveon 17.02.16
öppet hus vid inveon 17.02.16 Bild: Inveon öppet hus

Statistiken säger allt

Ijäs studerar andra året på skolans kocklinje och trivs utmärkt. Han har också tidigare gjort reklam för yrkesinstitutet, den gången utanför skolans väggar.

- Jag brukar berätta att det är en trevlig skola och att de flesta som gått här brukar få jobb direkt efter sin examen. Han brukar också skryta med hjälp av statistik.

- Det är faktiskt så att Inveon kom på tredje plats då man jämförde hur studeranden klarar av sina studier och hur snabbt de utexaminerade får arbete efter slutförda studier, säger en stolt Ijäs.

skydd för avfallskärl byggda vid inveon i borgå
Fina skydd för avfallskärl till salu - byggda av byggnadslinjens studerande. skydd för avfallskärl byggda vid inveon i borgå Bild: Yle/Stefan Härus skydd för avfallskärl

Lyssna inte på föräldrarna

Ciia Lönnqvist som studerar andra året vid linjen inredning och design, säger att det är viktigt att skicka in sin ansökan om studieplats till just den linje som man är mest intresserad av.

- Det räcker med att man har intresse för den linje man söker till. Man behöver inte ha några som helst förhandskunskaper. Man får lära sig allt från grunderna, så det är ingenting att vara rädd för, säger Lönnqvist.

Ijäs inflikar att man dessutom i det här fallet inte ska lyssna på föräldrarna utan söka sig till den linje som intresserar mest.

Frågor och rundvandring

Under onsdag är lärare och studerande beredda att svara på frågor och att visa runt på både skolområdet i Haiko och i enheten i Borgå centrum.

Man kan ansöka om studieplats vid yrkesinstitut från och med den 23 februari.

östra nylands yrkesinstitut inveon
östra nylands yrkesinstitut inveon Bild: Yle/Stefan Härus östra nylands yrkesinstitut