Hoppa till huvudinnehåll

Skidteknik för nybörjare

Längdskidåkning är mycket bra och effektiv konditionsträning. Hela kroppen får sig en ordentlig genomgång då man använder sig av kroppens alla muskelgrupper. Här lär du dig lätt diagnonalåkning, något svårare dubbelstakning och den mycket effektiv fristilen, eller skate.

Med rätt teknik i skidspåret sparar man både tid och energi.

Längdåkningsteknik delas in i två stilar: klassisk och fristil (skate). Inom varje stil finns flera tekniker. I klassisk längdskidåkning finns diagonal, dubbelstakning med och utan frånspark och fiskben (saxning).
En av de viktigaste teknikfaktorerna är anpassning. Om du kan anpassa dig efter terrängen och ta den som den kommer har du en stor fördel.

Grunderna för klassisk stil är diagonalåkning, stakning och stakning med frånskjut. De är centrala tekniker som vem som helst kan öva på och bli bättre.

Diagonaltaktik

Diagonalåkning är den lättaste och kanske mest naturliga tekniken att börja med. Den används i mindre uppförsbackar och av nybörjare även på platt terräng. Den fungerar som gång eller löpning på barmark.

Diagonalrörelsen följer vårt gångmönster. Genom hela rörelsen ska det kännas som om du faller framlänges. Det vill säga att vikten ligger på den främsta foten. Höften ska kännas hög. Meningen är att våga flytta tyngden från ben till ben.

Skidning
Diagonaltaktik Skidning Bild: Arja lento lördax,skidning

Du använder armarna aktivt och svänger dem parallellt med benen. Kroppens linje är mer eller mindre rak och framåtlutad – sträckt ända från hälen upp till huvudet. Benet du sparkar ifrån med svingas framåt så rakt som möjligt. Det bärande benet hålls också rakt. Titta framåt i spåret. Om man hänger med huvudet och tittar ner påverkar huvudets ställning tekniken negativt och man kan bli styv i nacken.

En skidåkare på snön
Skidåkning i klassisk stil En skidåkare på snön Bild: Yle/Arja Lento skida,skidor,skidåkare,snö,sport,vinter

Dubbelstakning

Dubbelstakning är svårare för nybörjare än diagonaltekniken. Det kan bero på att det kräver mer styrka och skidkänsla att byta till den här tekniken. Dubbelstakning används på platt och svagt nedförsluttande terräng. Utgångsställningen är hög, med vikten på båda fötterna och känslan av att falla framlänges.

Försök att föra fram armarna ”så långt” som möjligt. Stavarna ska peka lite bakåt och hållas nära kroppen när de sätts ner i snön. Böj överkroppen aktivt och lägg vikten på armarna. Sedan förs armarna bakåt. Händerna passerar i knähöjd och fullbordar rörelsen med armarna bakom kroppen. Räta upp kroppen mellan varje stakning.

Niklas Nyman vann FSSM i H35-klassen.
Dubbelstakning Niklas Nyman vann FSSM i H35-klassen. Bild: YLE/Patric Westerlund Ekenäs,fssm,fssm 2013,förbundsmästerskap,niklas nyman,nyman niklas,raseborg,skidare,skidtävling,skidåkare,västerby,västerby skidcentrum,västnyland,ösk,österby sportklubb

Dubbelstakning med frånskjut

Den här stilen är den som kräver mest timing och kräver ofta mest övning. Det är mycket mer kraft i dubbelstakning med frånspark som därför används för att bevara farten i lite mer krävande terräng. Tekniken för själva stakningen är samma som i dubbelstakning men man tillför en spark bakåt med ett ben i taget för att få mer kraft. För fram armarna samtidigt som ett ben sparkar bakåt.

NÅIDM 2014 i Västerbyterrängen.
Skidtävling NÅIDM 2014 i Västerbyterrängen. Bild: Yle/ Patric Westerlund allmän skidbild,Ekenäs,nåidm 2014,raseborg,skidare,skidning,skidtävling,västerby,västnyland
Tour de Ski 2012
Skidåkare vid Tour de Ski Tour de Ski 2012 Bild: EPA / Maurizio Brambatti skidåkning,sport,tour de ski

Fristil eller skate

Skate eller skating är den åkteknik inom längdåkning där man rör skidorna på ett sätt som liknar rörelserna på skridskor inom skridskoåkning. Tekniken används i fristilslopp och är klart effektivare än klassisk stil. Tekniken används i skidspår som inte är spårade för klassisk stil.

Aleksej Petuchov
Skidåkaren Aleksej Petuchov Aleksej Petuchov Bild: EPA aleksej petuchov,epa,skidning,sport

Jämfört med utrustning för klassisk stil är skidstavarna längre, pjäxorna stabilare och skidorna kortare. Skidorna har även skarpare kanter och saknar fästvalla.

Finn Hågen Krogh
Fristil eller skateing Finn Hågen Krogh Bild: EPA/GIAN EHRENZELLER epa,finn haagen krogh,krogh,skidor,sport
Skidskor i skidor.
Tävlingsskidor Skidskor i skidor. Bild: YLE/Patric Westerlund skidlöpning,skidning,skidor,skidor allmänt,skidskor,skidsport

Benrörelserna kombineras med huvudsakligen dubbelsidiga stavtag. Stavföringen beror bland annat på banans lutning och på hur mycket kraft åkaren vill använda vid det tillfället. Stakning på enbart endera sidan används främst i uppförsbacke. I mycket branta backar används ibland en variant med enkelsidiga stavtag, "skate-saxning", och i nedförsbackar används ibland inga stavtag alls.

Johannes Rydzek i OS 2014
Skating i nedförsbacke Johannes Rydzek i OS 2014 Bild: EPA/FILIP SINGER johannes rydzek,nordisk kombination,rydzek,skidor,sport
Skidskor i skidor.
Skate-saxning Skidskor i skidor. Bild: YLE/Patric Westerlund skidlöpning,skidning,skidor,skidor allmänt,skidskor,skidsport

Bill Koch var den som först använde tekniken med framgång i internationella tävlingar på 1980-talet. Efterhand övergick de flesta åkare till denna stil. Många ville däremot behålla den traditionella stilen. Lösningen inom längdskidåkningen blev att man delade upp tävlingsformen i två olika stilar, klassisk stil respektive fristil. Inom samma tävlingsarrangemang kan man ha tävlingar i båda stilarna, och i vissa fall används båda åkstilarna i samma tävling, t ex i skiathlon eller i stafetter.

Sverige och Polen växlar i sprintstafetten.
Skidstafett Sverige och Polen växlar i sprintstafetten. Bild: EPA/Grzegorz Momot falun,ida ingemarsdotter,skidåkning,stafett,sverige

I övriga idrotter där längdskidåkning ingår har den fria stilen tagit över helt, eftersom man av praktiska skäl inte vill arrangera tävlingar i båda stilarna. Det gäller skidskytte, nordisk kombination och skidorientering.

Kaisa Mäkäräinen 2014
Kaisa Mäkäräinen under tävling i skidskytte Kaisa Mäkäräinen 2014 Bild: EPA/IGOR KUPLJENIK kaisa mäkäräinen,mäkäräinen,skidskytte,sport

Att åka längdskidor ger dig mycket bra och effektiv konditionsträning. Hela kroppen får sig en ordentlig genomgång då man använder sig av i princip alla muskelgrupper som finns i kroppen. Sporten ger dig utmaning och du kan hela tiden utvecklas, eftersom det tar tid att lära sig tekniken fullt ut.

Grundskola, åk 3-6

Läs också

Vetamix

 • Earth Hour i Cali i Colombia

  Vad är syftet med Earth Hour?

  En klimatmanifestation - men vad uppnår man?

  Du har säkert hört talas om Earth Hour, evenemanget som ordnas en gång per år då alla uppmanas släcka lamporna samtidigt i en timmes tid. Men vad vill man egentligen uppnå med det?

 • Koko Hubara

  En mörkhyad flicka får inte vara blåögd

  Essäer om etnicitet i Finland

  Ruskeat tytöt är en essäsamling med många dimensioner. Det genomgående temat är utanförskap baserat på etnicitet. Det är en intelligent diskussionsöppning som vi har all anledning att ta på allvar och uppmärksamma. Läs Ruskeat Tytöt så får du veta mera om det samhället du lever i.

 • Abimix grafik för studentexamensproven i finska

  Finska, lång lärokurs, studentexamensproven 2017

  De skriftliga proven och hörförståelserna i lång finska

  Studentexamensproven i lång finska 2017, facit till flervalsuppgifterna samt beskrivningar av goda svar för provens produktiva delar hittar du här. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Abimix grafik för studentexamensproven i finska

  Finska, medellång lärokurs, studentexamensproven 2017

  De skriftliga proven och hörförståelserna i medellång finska

  Studentexamensproven i medellång finska 2017, facit till flervalsuppgifterna samt beskrivningar av goda svar för provens produktiva delar hittar du här. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 3: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 5: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 9: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 10: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 13: Koppla datorn till nätet med telefonen

  Så här delar du smarttelefonens internetuppkoppling.

  Om du är på tåget, sommarstugan eller annars bara på en plats där det inte finns fungerande trådlöst nätverk så kan du använda din telefon som uppkopplingspunkt till nätet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 14: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 15: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning – testa din digikompetens

  Ta digitestet och se om du är utrustad för en digital värld.

  Skulle du klara dig i en värld utan butiker, banker och biljettkassor där allt sköts på internet? Gör vårt digitest så vet du hur väl utrustad du är för en digital värld.

 • Porträttbild på Minna Levälahti.

  Språkkolumnen: Kejsarens nya språkkläder

  Vad lurar bakom det enkla och det komplicerade maktspråket?

  Till synes lättförståeliga ord kan ha en annan innebörd än du tror. Språkvårdaren Minna Levälahti uppmanar journalisterna att avslöja både det enkla och det komplicerade maktspråket.

 • Edith Södergran

  Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Still från programmet grymt härligt i norden.

  Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • Professor Stranglöv och Grisen ur programmet Grymt härligt i Finland.

  "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Thomas Silén, Luoise Rosenlew, Oscar Rosenlew och Viktor Seppälä vid Norsen.

  Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • En bild med texten "rubriken har makten".

  En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Frivilliga hjälper barnen ur båten

  Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Vad betyder asyl?

  Hajbo Nytt: Vad betyder asyl?

  Kolla in senaste Hajbo Nytt.

  Också vuxna har svårt att hålla reda på vad orden har med flyktingar att göra betyder. Ord som asyl, flykting och familjeåterförening. Det är viktigt att veta vad de betyder. Gör man inte det är det svårt att tala om saken och följa med nyheter. Därför frågade Hajbo Andreas von Weissenberg pa Röda Korset vad de viktigaste orden betyder.

 • En höna sitter på bordet bakom en skolbok och en penal.

  Att stöda elever med specialbehov

  Hur undervisa elever som behöver särskilt stöd?

  Alla elever har rätt att bli sedda, få stöd och uppmuntran. Det kan vara prövande för klassläraren, speciellt om det finns flera i klassen med särskilda behov. I de här avsnitten av Håltimmen får vi tips om hur man kan stöda elever med gestaltningssvårigheter och med Downs syndrom. Elever som skolkar och elever som behöver större utmaningar än sina klasskamrater.

 • Räv

  Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Europas största rovdjur

  Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Hjärt- och lungräddning.

  Fräscha upp dina kunskaper i första hjälpen!

  De här kunskaperna i första hjälpen kan rädda liv.

  Vet du vad man ska göra om en person plötsligt förlorar medvetandet? Hur återupplivar man en livlös person? Fräscha upp dina kunskaper i första hjälpen med hjälp av de här tipsen.

 • Smörgåsens väg genom matsmältningen.

  Matens väg genom kroppen

  Vi följer matens väg från munnen till toaletten

  Vad händer med Kalles ostsmörgås efter att den försvinner in i hans mun? Vi följer smörgåsens väg genom matsmältningen. Genom magsäck, till tunntarmen, och vidare till tjocktarmen där den sista vätskan sugs upp. Allra sist åker den in i ändtarmen och vidare ut ur kroppen, ner i toalettstolen.

 • Ett hjärta

  Hjärtat - livets motor

  Hjärtat är vår viktigaste muskel.

  Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.

Nyligen publicerat - Vetamix

 • Abimix grafik för studentexamensproven i matematik

  Matematik, kort lärokurs, studentexamensproven 2017

  Matematik, kort lärokurs. Prov och modellsvar år 2017.

  Här hittar du studentexamensproven i kort matematik våren 2017 samt studentexamensnämndens beskrivning av goda svar. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Abimix grafik för studentexamensproven i matematik

  Matematik, lång lärokurs, studentexamensproven 2017

  Matematik, lång lärokurs.Prov och modellsvar 2017.

  Här hittar du studentexamensproven i lång matematik våren 2017 samt studentexamensnämndens beskrivning av goda svar. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Solflare.

  Vårdagjämningen och den fläckfria solen

  Ljuset besegrade mörkret, men solens beteende väcker frågor.

  Vårdagjämningen inträffade i dag klockan 10:28 på förmiddagen, den långa mörka vintern ligger alltså officiellt bakom oss. Men vad är på gång med solen just nu? Vi har två år kvar till solfläcksminimum men solen är redan nu uppseendeväckande fläckfri - solskivan har varit blank i två hela veckor.