Hoppa till huvudinnehåll

Snart går det att söka till klasslärarutbildningen vid Helsingfors universitet

Hemma hos Fritjof Sahlström, universitetslektor vid HU
Hemma vid köksbordet. Fritjof Sahlström är biträdande prefekt vid institutionen för beteendevetenskaper. Han intervjuades live i Morgonöppet på onsdag. Hemma hos Fritjof Sahlström, universitetslektor vid HU Bild: Yle/Helena von Alfthan fritjof sahlström

Fritjof Sahlström var en av dem som tog initiativet till att starta en klasslärarutbildning i Helsingfors. Han överraskades av ÅA:s besked att man inte startar en egen klasslärarutbildning i Helsingfors.

Biträdande prefekt vid Helsingfors universitet, Fritjof Sahlström var en av initiativtagarna till en svensk klasslärarutbildning till Helsingfors. Förhandlingarna startades med Åbo Akademi om ett samarbete kring utbildningen. Länge såg det ut som om Helsingfors universitet och Åbo Akademi skulle starta en gemensam klasslärarutbildning i Helsingfors.

Hösten 2015 strandade de här förhandlingarna, och Helsingfors universitet beslutade att gå vidare på egen hand. Åbo Akademi kontrade med planer på en egen klasslärarutbildning i Helsingfors - under vintern har alltså två skilda klasslärarutbildning i Helsingfors varit under arbete.

På tisdag kväll blev det ändå klart att Åbo Akademi inte ska starta en egen lärarutbildning i Helsingfors.

- Jag blev förvånad. Bara någon timme tidigare skickade jag ett internt mejl där vi förberedde upplägget för hur diskussionerna om ett samarbete kan komma igång igen, säger biträdande prefekt Fritjof Sahlström.

Ni går ändå vidare med Helsingfors universitets egna klasslärarutbildning, vad händer där?

- 40 platser på svenska börjar i september. Man kan anmäla sig snart, den 15 mars börjar anmälan på studieinfo. 2 maj har vi första delen av inträdesprovet och i början av juni lämplighetsprov.

Ni ska rekrytera lektorer för den nya utbildningen, hur går det med den processen?

- Den går långsammare än vad vi hade planerat. Det hänger ihop med samarbetsförhandlingarna som småningom ledde till nedskärningar och uppsägningar vid HU. Även om vi - väldigt tacksamt - har fått ett stort externt kapital som gör att det är möjligt för oss att anställa trots motvinden vid universiteten, så tar det längre tid. De första tjänsterna lediganslås snart.

Det här är avkastning på externt kapital som finns bara av den anledningen att vi ska starta den här nya utbildningen.

Har det kommit reaktioner på universitetet på det att det å ena sidan är samarbetsförhandlingar och å andra sidan rekryterar ni med fondpengar till klasslärarutbildningen?

- Det är en av de saker som väcker diskussion. Man måste vara väldigt tydlig med att förklara att det är inte bort från någon annan. Det handlar om nya pengar på vars avkastning vi har möjlighet att anställa lärare för den utbildning som medlen har donerats för. Det handlar inte om att ta från grundfinansieringen.

- Det här är avkastning på externt kapital som finns bara av den anledningen att vi ska starta den här nya utbildningen.

Hur ser du på framtiden, kan det bli ett nytt samarbete med Åbo Akademi?

- Det tror jag. Vi har hela tiden haft dörren öppen för samarbete och har det fortsättningsvis också. Det blir inte under nästa läsår och sannolikt inte heller alldeles snart. Men det samarbete som behövs för att det ska bli bra lärare på ett bra sätt för de svenskspråkiga skolorna är vi öppna för.

Läs mera:

HU: Vår lärarutbildning startar som planerat

Samarbetet med Helsingfors universitet fungerar inte, sade Åbo Akademis styrelseordförande Marianne Stenius på tisdagen. Patrik Scheinin, dekanus vid Helsingfors universitets beteendevetenskapliga fakultet säger att det visst hade varit möjligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen