Hoppa till huvudinnehåll

Uganda har aldrig haft ett fredligt maktskifte – inte heller denna gång

Anhängare till oppositionens Besugye brände presidentens valreklam i Kampala, februari 2016
Anhängare till oppositionskandidaten Kizza Besigye brände president Musevenis valreklamer efter att Besigye gripits. Anhängare till oppositionens Besugye brände presidentens valreklam i Kampala, februari 2016 Bild: EPA/DAI KUROKAWA valreklam,presidentval,Uganda,Yoweri Museveni

Ugandas president Yoweri Museveni sade en gång att ledare som hänger kvar vid makten är roten till Afrikas problem. Efter 30 år som president har han ändå inga planer på att ge över åt någon annan. Ett par dagar före torsdagens presidentval grep han istället sin värsta motståndare.

”Rösta på Yoweri Museveni för stadig framgång!” tutar presidenten ut med ett självsäkert flin och den kännspaka cowboyhatten som blivit hans varumärke käckt på svaj.

valreklam uganda
Valreklam i Kampala. valreklam uganda Bild: EPA/MIKKO PIHAVAARA Yoweri Museveni,Uganda,Afrika,presidentval

Och det kommer de flesta att göra på torsdagen när Uganda går till val – åtminstone kommer det att verka så.

– De som säger ”låt honom gå”, måste förstå att det inte är rätt tid för det nu. Den här gamla mannen som har räddat det här landet, hur vill du att han ska gå?

Hur kan jag överge bananplantager som precis har börjat bära frukt? undrade Museveni under ett kampanjmöte och vädjade till ugandiernas känslor.

Två av de saker man uppskattar högst i Uganda är fred och bananer, och en relativ fred i landet kan man åtminstone ge honom erkännande för.

Dödsfall under de sista kampanjdagarna

– Musevenis officiella sanning om varför han måste fortsätta vid makten är att ingen annan kan ta vid där han har börjat – utvecklingen är inte färdig, säger Anders Sjögren, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet.

anhängare till Kizza Besigye skadad
En medvetslös person ligger blodig på marken efter att ha träffats av polisens gummikulor under kampanjtåg för oppositionskandidaten Kizza Besigye. anhängare till Kizza Besigye skadad Bild: EPA/DAI KUROKAWA våld,presidentval,Uganda,Kampala,Afrika

– Som med alla andra auktoritära ledare så finns det en krets kring honom som också tjänar på att han stannar kvar vid makten och är beroende av hans maktinnehav. Han är också rädd för repressalier om han kliver ner eftersom han har skaffat många fiender under åren.

Listan på hans potentiella brott omfattar bland annat förtryck av oppositionella, brott mot mänskliga rättigheter och korruption.

oppositionskandidaten kizza besigye i uganda
Kizza Besigye körde genom gatorna i Ugandas huvudstad Kampala under valveckan. oppositionskandidaten kizza besigye i uganda Bild: EPA/DAI KUROKAWA Kizza Besigye,besigye,Uganda,presidentval,Afrika

Prov på det första visade presidenten på måndagen när polisen två gånger grep hans främsta motståndare och tidigare nära vän, Kizza Besigye. En person dödades i Ugandas huvudstad Kampala när polis och oppositionsanhängare drabbade samman efter att han gripits.

Enligt polisen var det för att Besigyes kampanjtåg gick genom centrum av staden och riskerade att störa handeln.

När han inte ville ändra på den förutbestämda rutten grep polisen honom och sköt tårgas mot dem som marscherade. Besigye släpptes, men greps en gång till senare samma dag, för att sedan släppas igen.

Efter att först ha varit en ivrig anhängare till den internationella brottmålsdomstolen ICC har Museveni på senare tid tyckt att den gott kan läggas ner.

Ändrade grundlagen till sin fördel – gör det snart igen?

Någon större skillnad på stat och president finns inte i Uganda, utan rättssystemet, säkerheten och det politiska maskineriet tjänar presidenten snarare än folket.

Armén och polisen står under Museveni. Hans fru är minister och hans son chef för specialstyrkorna i armén. Det har viskats i kulisserna att Museveni önskar att hans son skulle ta över efter honom, men att sonen inte är redo för det ännu.

Yoweri Museveni är ändå en befirare för många. Han tog makten år 1986 efter ett femårigt inbördeskrig med bland annat devisen att han var emot riggade val och för regelbundna maktskiften. Uganda hade då Idi Amins skräckvälde under 1970-talet i färskt minne.

valreklami uganda
Sammanlagt åtta kandidater ställer upp i valet, men fem av dem ser ut att få under tio procent av rösterna sammanlagt. valreklami uganda Bild: EPA/MIKKO PIHAVAARA valreklam,presidentval,Uganda,Afrika

År 2005 hörde han ändå till de första afrikanska ledarna att få igenom en grundlagsförändring som ledde till att presidenten får sitta kvar hur många perioder som helst.

En klausul som säger att presidenten inte får vara äldre än 75 finns ändå kvar, och Museveni kommer att vara 76 när nästa presidentval ordnas år 2021.

– Jag skulle gissa att man försöker få bort den klausulen. Då finns inget som hindrar honom att sitta så länge han vill och jag ser inget som pekar på att han skulle vara särskilt pigg på att kliva av och bli pensionär, säger Anders Sjögren.

Kunde ha blivit en Mandela

Medan Museveni har varit stark speciellt på landsbygden är det de unga och urbana som nu tröttnat på honom.

Om han fredligt skulle ge upp makten kunde man minnas honom för allt det goda han gjort och eventuellt förlåta korruptionen och andra misstag. Han kunde bli ett slags Nelson Mandela, säger en del i Uganda. Nu riskerar han att bli allt mer som en Robert Mugabe som klänger fast vid makten på bekostnad av demokrati och mänskliga rättigheter.

På hans meritlista finns bland annat att han möjliggjort gratis utbildning för alla och har utvecklat sjukhusnätverket.

Men kvantiteten har kommit på bekostnad av kvaliteten.

Sjukhusen förfaller och de statliga skolorna är så dåliga att bara de absolut fattigaste sätter sina barn i dem.

Eliten går i dyra privatskolor och Ugandas utbildning klassas som den sämsta i Östafrika.

ugandas president yoweri  museveni
Museveni för kampanj i partiet NRMs färg gult. En del har beskyllt honom för att hämta folk till sina kampanjtillställningar mot betalning och journalister har fått höra om människor som inte alls förstått att de satt sig på bussen till Musevenis kampanjtåg. ugandas president yoweri museveni Bild: EPA/DAI KUROKAWA Yoweri Museveni,presidentval,Uganda,Afrika,kampanjföring

– Trots att Uganda har en ekonomisk tillväxt leder den varken till utveckling eller fördelning. Det är mest en välbärgad medelklass och överklass som konsumerar, och mycket försvinner i korruption. Sjukvård och utbildning är i ett ganska nedgånget skick, säger Anders Sjögren.

För tio år sedan hittade man olja vid Albertsjön på gränsen mellan Uganda och Demokratiska Republiken Kongo.

För fem år sedan verkade en kommersiell utvinning av oljan var nära, och Museveni satte sprätt på pengar som inte ännu fanns.

Nu lönar det sig inte att börja utvinna oljan på grund av det låga oljepriset.

De unga är missnöjda – men röstar inte

Arbetslösheten är väldigt hög, speciellt bland ungdomarna och också bland de välutbildade.

Ett problem är att många unga inte tänker rösta i presidentvalet. Av Ugandas nästan 40 miljoner invånare är bara kring 15 miljoner registrerade väljare.

Vallängden har ifrågasatts av oppositionen och en del menar att den inte skulle ha uppdaterats sedan valet år 2011.

Hälften av ugandierna är under 15 år gamla, två av tre har aldrig haft en annan president. Museveni har suttit längre vid makten än hans åtta företrädare sammanlagt.

folk ser på kampanjtåget bakom en port
Människor står bakom en grind och betraktar polisen och anhängare till Besigye drabba samman. folk ser på kampanjtåget bakom en port Bild: EPA/DAI KUROKAWA Uganda,galler,presidentval,kampanjföring

– För att missnöjet ska kanaliseras måste det finnas utsikter för förändring. Om människorna tänker att Museveni sitter två decennier till hankar de sig fram bäst de kan, säger Sjögren.

Det kan kännas bättre att vara på den vinnande sidan - istället för att agera kollektivt agerar man individuellt.

– Man antar att Museveni ska utropas till segrare i alla fall så det leder lätt till apati, säger Sjögren.

Hot och skrämsel inför valet

EU skickar något hundratal valobservatörer till Uganda, men med kring 30 000 vallokaler finns det inte mycket de kan göra.

När Kizza Besigye ställde upp mot Museveni år 2006 kom EU-observatörerna fram till att det fanns brister i rättvisan i valet. Besigye krävde att valet skulle ogiltigförklaras och förde frågan till högsta domstolen.

Alla sju domare erkände att det hade förekommit hot, skrämsel, bedrägeri och våldsamheter vid vallokalerna.

Enligt en av domarna var fem av den åsikten att valet borde tas om. Två domare ändrade sig ändå efter att Museveni hotat dra in militären om valet ogiltigförklarades. Rösterna föll sedan 4-3 till Musevenis favör.

polis hotar man med pinne
En militärpolis hotade en man med en pinne under Besigyes kampanjtåg i Kampala i måndags. polis hotar man med pinne Bild: EPA/DAI KUROKAWA Uganda,militär,poliser,Kampanj för presidentval,Afrika

Att dra fram armén om han förlorar eller om oppositionen ordnar protester efter valet har Museveni hotat med igen. Kampanjen har varit våldsam.

I oktober sattes spikmattor ut framför Besigyes konvoj utan förvarning. Trots att ingen skadades förstördes flera bilar.

När Besigye skulle besöka interna flyktingar som bjudit in honom för att visa sina miserabla levnadsförhållanden blockerade polisen hans framfart och sköt mot folksamlingen.

Nära samarbete med USA

Flera inblandade i den andra utmanaren Amama Mbabazis och Besigyes kampanjer har gripits och en del mystiska försvinnanden och dödsfall har också förekommit.

Museveni skapade också ett slags eget garde inför kampanjen. De så kallade ”brottsförebyggarna” har fungerat som en parallell säkerhetsstyrka utbildad av polisen och har skrämt och hotat människor.

– Det har förekommit väldigt mycket hot, främst från de så kallade brottsförebyggarna. Men också uttalanden från polischefen och militärer har varit ägnade att skapa rädsla, säger Anders Sjögren.

ugandisk röstsedel
Valarbetare arbetar bland lådor med röstsedlar som ska distribueras till vallokalerna. Att använda kamera eller telefon vid vallokalerna är förbjudet - ett tecken på att regeringen döljer något, säger oppositionskandidaten Amama Mbabazi. ugandisk röstsedel Bild: EPA/DAI KUROKAWA presidentval,röstningsbeteende,Uganda,Afrika,röstsedel

Museveni och Uganda har ändå gjort sig kända som fredsförmedlare i regionen.

Museveni har medlat både i Burundi och i Sydsudan under senare tid. Dessutom har Uganda med gott mod tagit emot hundratusentals flyktingar från sina grannländer – men landet har samtidigt varit militärt involverat i flera konflikter i sina grannländer.

När Ugandas parlament var nära att klubba igenom drakoniska lagar mot homosexuella protesterade västvärlden högt - men genom åren har repressalier och sanktioner ändå stannat på en symbolisk nivå.

Uganda hör trots allt till USA:s nära allierade i kampen mot militant islamism i Afrika.

Toppkandidaterna i presidentvalet i Uganda

President Yoweri Museveni, 71 år gammal och president sedan 1986 och ledare för National Resistance Movement (NRM). Har inga planer på att ge upp makten. Involverad i uppror som störtade Idi Amin och Milton Obote. Har lyckats etablera relativ fred i Uganda, med undantag av de norra delarna av landet. Där härjade ett krig mellan armén och Joseph Konys rebellgrupp Lord’s Resistance Army (LRA) fram till för tio år sedan. Har också fått ekonomin att växa och arbetat hårt mot spridningen av HIV/Aids.

Doktor Kizza Besigye. Ställer upp som motkadidat för Museveni för fjärde gången nu. Ledare för oppositionspartiet Forum for Democratic Change. Stred i inbördeskriget 1981-85 för National Resistance Army och var Yoweri Musevenis personliga läkare. Har varit minister i Musevenis regeringar, men blev motståndare till presidenten strax innan millennieskiftet, eftersom han tyckte att Musevenis ”inget-parti-system” var orättvist. Senaa 2005 har Uganda haft flerpartisystem. Fick sitt bästa resultat år 2006, lägre siffror igen 2011. En hel del tyder på att han kunde få bättre stöd nu, kring 30 procent, men han har ingen chans att bli president eftersom hela processen är riggad i Musevenis favör.

Amama Mbabazi var med och grundade NRM och premiärminister fram till 2014 när Museveni avsatte honom. Ansågs länge vara andreman i landet och en stark kandidat till Musevenis efterträdare. Det sägs att han blev otålig och började samla sig en egen bas inom det styrande partiet och talade om att ställa upp som i presidentvalet, vilket inte föll i god jord hos Museveni. Ställer upp som oberoende med en koalition av olika människorättsgrupper och eminenta personer bakom sig. Uppskattas ha ett stöd på kring 5 procent.