Hoppa till huvudinnehåll

Åbo universitet ansöker om tillstånd för läkarutbildning på svenska

En läkare undersöker rörligheten i knät hos en patient
En läkare undersöker rörligheten i knät hos en patient Bild: Yleisradion toiminnassa (c) 1980 Martti Juntunen Yle knä

Åbo universitet vill bryta Helsingfors universitets ensamrätt att utbilda svenskspråkiga läkare. Åbo Akademi skulle troligen vara med på ett hörn.

Frågan om svenskspråkig läkarutbildning i Åbo har fått ny aktualitet. Tidigare i veckan lyftes frågan av Piia Elo, ordförande för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Hon anser att det är på tiden att Helsingfors universitet släpper sin ensamrätt till svenskspråkig läkarutbildning.

– Vi måste ställa ett mål om en svenskspråkig utbildning. Viktigt är inte var och vem som erbjuder utbildningen, den måste erbjudas där behovet finns.

Tidigast 2017

Frågan är inte ny, för fyra år sedan fick Åbo universitet avslag på sin ansökan. I maj är det dags igen, då kommer universitetet att lämna en ny ansökan till Undervisningsministeriet. I så fall kunde en utbildning starta 2017. Enligt Åbo universitets rektor Kalervo Väänänen finns det redan nu färdigheter i Åbo för läkarutbildning på svenska eftersom flera lärare är svenskspråkiga.

- I Vasa har vi tre professorer i klinisk medicin och här i Åbo finns flera svenskspråkiga lärare.

"Behövs inte"

Väänänen räknar med att Åbo akademi kunde vara med på ett hörn och erbjuda en del av kursutbudet. I Helsingfors slår man inte ner förslaget, men Helsingfors universitets prorektor Pertti Panula säger att det skulle handla om en väldigt dyr satsning som inte behövs för att täcka läkarbehovet.

– Ser man på läkarutbildningen, så är den något överdimensionerad i Finland. Jag tycker själv att linjen i Helsingfors täcker behovet.