Hoppa till huvudinnehåll

Första penkisdagen för nya Tölö gymnasium

Maije Wiljanen, abi 16 Tölö gymnasium
Nya Tölö gymnasium firar sin första penkis. Marielle Wiljanen visar takten. Maije Wiljanen, abi 16 Tölö gymnasium Bild: Yle/Helena von Alfthan abiturienter,penkis

Den första penkisen i Tölö gymnasium inleddes med brunch och spex på skolan. Efter att Norsen och Speccen slogs ihop hösten 2015 känner abiturienterna att de fortfarande är som två skilda skolor. Men en ny gemenskap är på framväxt.

Hemma i Frida Krohns etta har ett gäng abituerienter från Tölö gymnasium samlats tidigt på morgonen för att äta penkisbrunch. En stadig frukost på smörgåsar, frukt och mousserande vin ska ge krafter för spex, en tur med lastbil och abikryssning.

- Vi vill framföra vårt kärleksbudskap - Tölö älskar verkligen alla, säger Matias Paersch om skyltningen på penkisbilarna.

Tölö gymnasium inledde sin verksamhet 2015 när Gymnasiet svenska normallyceum och Tölö specialiseringsgymnasium slogs ihop. I år firar den första kullen abiturienter från Tölö gymnasium penkis.

Matias Paersch på penkisbrunch
Matias Paersch och Vera Arhippainen står på randen till en lysande framtid. Matias Paersch på penkisbrunch Bild: Yle/Helena von Alfthan abiturienter,matias paersch

- Om man tänker på det här med Norsen så… vi kanske tycker olika ibland men det som förenar oss är att vi alla hatar Brändö, skämtar Matias Paersch.

Kommentaren om att alla hatar Brändö drar med sig en skrattsalva i den trånga lilla ettan.

"vi som aldrig varit i österbotten o int tänker faa heller rf."
Sofia Wahlroos har skrivit på overallens ärm "Vi som aldrig varit i Österbotten o int tänker faa heller rf." - ett föreningsnamn från en populär skämtvideo. "vi som aldrig varit i österbotten o int tänker faa heller rf." Bild: Yle/Helena von Alfthan abiturienter,sofia wahlroos

- Jag skulle säga att vi fortfarande är två skilda skolor i och med att vi ändå har gått största delen av vår skoltid i varsin skola, säger Sofia Walhroos.

På penkisbrunchen finns bara elever som börjat sin gymnasietid i Tölö specialiseringsgymnasium.

- Det var först lite skeptisk stämning. Men när hösten gått och några har haft gemensamma lektioner med Norseneleverna så – nu har det byggts upp någonting. Jag tror det kommer att fortsätta åt det bättre hållet, säger Maija Hoving.

på penkisbrunsch
Sofia Wahlroos och Maija Hoving grundar med mousserande vin på penkisbrunchen hemma hos Frida Krohn. på penkisbrunsch Bild: Yle/Helena von Alfthan penkis

- Först har vi spex, sedan har vi lastbilsåkningen och sedan far vi på abikryssning, det ser vi alla framemot, säger Sofia Wahlroos.

Eleverna har gjort ett videospex som Matias Paersch har editerat.

- Det är ett spex vi har gjort för lärarna. Det är 51 minuter av endast skämt om lärare. Vi skojar lite med dem, säger Matias Paersch.

Fanny Arra, Katarina Lilius, Molly Aulén, Stella Sandell
Fanny Arra och Stella Sandell började sin gymnasietid i Norsen, Katarina Lilius och Molly Aulén var speccen-elever, nu är de alla abiturienter i Tölö gymnasium. Fanny Arra, Katarina Lilius, Molly Aulén, Stella Sandell Bild: Yle/Helena von Alfthan abiturienter,tölö gymnasium

När klockan närmar sig 9 beger sig brunchsällskapet mot skolan i Tölö, i matsalen är det hög volym när alla abituerienter samlas. Karameller ligger strödda över golvet och abiturienterna tutar i horn och pratar om att ställa till med oreda inne i klassrummen.

abi i tölö
Filip Strandberg började sin gymnasietid i Norsen. abi i tölö Bild: Yle/Helena von Alfthan tölö gymnasium,abiturienter

Läs mera:

Penkis har alltid varit rojsigt

I dag firar tusentals blivande studenter penkis, eller bänkskuddardagen som firandet också kallas, men varför klär abiturienterna ut sig och kastar godis? Vi vet.

Läs också