Hoppa till huvudinnehåll

Garnbombningen på Strömsö blev en succé

Över 1100 blommor och blad fick vi in av mer än 90 personer efter vårt upprop på Facebook och Instagram. Det resulterade i en virkningsinstallation på sju trädstammar i Strömsös trädgård.

Programmet där vi sammanställer konstverket finns tillgängligt på adressen arenan.yle.fi. Vill du se det direkt klickar du bara här
Responsen och mottagandet på detta sociala medier experiment där vi ville göra tv tillsammans med publiken och med publikens eget hantverk i fokus har varit enorm och långt över förväntan. Vi är otroligt tacksamma för den generositet och det intresse som projektet väckt. Bidragen kom från hela Finland, inklusive Åland plus Sverige och deltagarna har varit i varierande åldrar från lågstadieelever och uppåt. Du kan läsa mer om starten, deltagarna och se de enskilda bidragen i den här artikeln Garnbombning på Strömsö.

Inspirationen till det här projektet kommer från USA, och då speciellt Stephen Duneier alias The Yarnbomber med instagramkontot @yarnbombs. Vi sände ut Yles USA korrespondent Christian Vuojärvi för att träffa honom och intervjun kan ses i programmet.

Syjunta
Syjuntan på Strömsö Syjunta Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program)

Tillsammans med handarbetsentusiasterna Ann-Sofie Finne, Maria Sundstedt, Jenni Roth, Tina Storsjö och Liselott Nyström tog vi oss an bidragen och förvandlade allas delar till en färgsprakande helhet. Vi började med att färgsortera alla bidrag för att sedan virka och sy ihop blommorna och bladen till rektangulära helheter. Vi mätte trädens omkrets och anpassade bredden på blomsternäten efter dem. De träd som förgrenade sig mätte vi ut max längderna innan förgrening och gjorde skilda delar till förgreningarna. Till sist sydde vi fast de minsta blommorna ovanpå näten och likaså blad för att ge mer tredimensionalitet.
virkade blommor
Blommorna virkades ihop till nät. virkade blommor Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),virkning,garn

Utomhus hjälptes vi åt att spänna näten runt stammarna och sy ihop långsidorna med grova stygn. Många hade skickat in stora lösa blommor och girlanger så de fick hänga fritt i träden nära den stam som hade blommor i samma färg.

Det här var ett fantastiskt roligt projekt och vi är så tacksamma för varje bidrag, stort som litet. Hoppas vi får göra mer tv tillsammans med er igen!

garnbombare
Gänget som gjorde installationen garnbombare Bild: Yle/Monica Storm Strömsö (tv-program),virkning,garn

Virkgraffiti
Blommande träd med virkgraffiti Virkgraffiti Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),virkning,garn

Virkgraffiti
Träden i dagsljus Virkgraffiti Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

Virkningsinstallationen finns på Strömsö till den 6.3.2016 varefter den tas ner och återanvänds till ett nytt konstverk inomhus. Det går bra att komma hit och titta på den när ni vill! Gör gärna det, ta en selfie eller gruppbild och använd #påströmsö så samlar vi bilder på oss tillsammans med verket vi gjort tillsammans.

Vill du virka en blomma och göra något liknande hemma hos dig? Här hittar du anvisningar till hur man kan virka en blomma.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

 • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

  Proteinerna får du på köpet.

  Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.