Hoppa till huvudinnehåll

Påven: Kan man kalla Trump kristen?

Påven vid gränsen mellan Mexiko och USA.
Påven vid gränsen mellan Mexiko och USA. Bild: EPA/ALESSANDRO DI MEO påvar,Franciskus,Mexiko,gränser

Påven Franciskus besökte i dag gränsen mellan USA och Mexiko där han talade inför en stor människosamling. I en symbolisk gest klättrade påven upp på en ramp vid Rio Grande och såg ut över gränsområdet in på amerikansk mark.

Påven bad för alla de människor som har dött under sina försök att ta sig in i USA.

Han hänvisade också till den republikanska presidentkandidaten Donald Trumps åsikt om att det borde byggas en mur mot Mexiko för att hålla immigranter utanför USA.

Påven frågade sig om man kan kalla Donald Trump kristen.

- En person som bara tänker på att bygga murar ... och inte broar .. är inte en kristen människa, sade påven.

Enligt DonaldTrump borde närmare 11 miljoner oregistrerade immigranter i USA deporteras. Han har sagt att Mexiko skickar "våldtäktsmän och kriminella" till USA.

- Han är inte en kristen person om han har sagt det här, sade påven.

Trump har svarat på påvens uttalanden. Enligt Trump är det vanhedrande för en religiös ledare att kommentera en människas tro. Trump uttalade sig under sin presidentvalskampanj i South Carolina.

Påven: Abort är ett brott, preventivmedel mindre illa

Påven Franciskus gav sina kommentarer i slutet av sitt besök i Mexiko.

Han besvarade också en fråga om hur man bäst skulle kunna bekämpa zikaviruset som kan vara farligt för fostret hos en gravid kvinna. Han tillfrågades huruvida preventivmedel kan tillåtas om en kvinna vill skydda sig mot zikaviruset

Han antydde att preventivmedel kan tillåtas i exceptionella fall men att abort alltid måste ses som ett brott.

- Abort är inte något mindre ont. Det är ett brott. Men att undvika en graviditet är inte någonting absolut ont.

Han antydde att kyrkan kan göra ett undantag visavi förbudet mot preventivmedel om det finns en risk för att en kvinna kan drabbas av zikaviruset.

Påven påpekade att en av hans företrädare Paulus VI (1963-1978) hade gett nunnor tillstånd att använda preventivmedel då de arbetade i Afrika där risken för våldtäkt var stor.

- Vi ska inte förväxla abort med förhindrandet av en graviditet. Abort är inte ett teologiskt problem utan ett mänskligt problem: En person dödas för att en annan människa ska räddas. Och det är mänsklig ondska, sade påven.

I många latinamerikanska länder har kvinnor fått rådet att undvika att bli gravida på grund av zikaviruset som misstänks vara farligt för fostret. Också rätten till abort har påtalats.

Läs också