Hoppa till huvudinnehåll

Spraysolbränna, manikyr och galaklänning trissar upp priset på gammeldansen till hundratals euro

Ella Nyström och Daniela Kietz dansar gammeldans i Mattlidens skola.
Ella Nyström (till vänster) syr sin klänning själv tillsammans med sin mamma. Daniela Kietz hittade en i favoritfärgen blå. Prislappen låg på mellan 350 och 400 euro. Ella Nyström och Daniela Kietz dansar gammeldans i Mattlidens skola. Bild: Yle/Johanna Minkkinen mattliden,Gammeldans

Gammeldansen kan kosta från tio euro till 900 euro, visar en rundringning till huvudstadsregionens gymnasier. Den allmänna trenden är att allt fler satsar allt mer.

- Folk satsar nog jättemycket här. De flesta tar spraysolbränna på salong, fixar naglarna på salong, går till frisör och sminkös, berättar tvåorna Daniela Kietz och Ella Nyström i Mattlidens skola.

Riktigt så mycket har de här flickorna inte satsat. Ella Nyström har sytt sin klänning själv tillsammans med sin mamma, hår och smink fixar hon själv och har därför svårt att uppskatta hur mycket gammeldansen kostar för hennes del.

Daniela Kietz dansar gammeldans i Mattlidens skola.
Daniela Kietz valde sin favoritfärg blå på gammeldansklänningen som hon hittade i en butik i Hagalund. Daniela Kietz dansar gammeldans i Mattlidens skola. Bild: Daniela Kietz mattlidens gymnasium,Gammeldans

De flesta tar spraysolbränna, fixar naglarna på salong, går till frisör och sminkös.― Ella Nyström och Daniela Kietz, Mattlidens skola

Daniela Kietz räknar med 350 till 400 euro för klänning, därtill kommer kostnader för frisören och sminkösen som kommer hem för att göra Daniela och en kompis festfina. Middagen och efterfesten kostar 65 euro för Mattlideneleverna, i många skolor är den ännu dyrare. Båda flickorna skippar manikyren och den artificiella solbrännan.
Ella Nyströms gammeldansklänning
Ella Nyström har sytt sin gammeldansklänning tillsammans med sin mamma. Ella Nyströms gammeldansklänning Bild: Ella Nyström mattlidens gymnasium,Gammeldans

Yle Huvudstadsregionen bad gymnasierna i huvudstadsregionen uppskatta hur mycket eleverna satsar på gammeldansen. Svaren har getts av antingen rektor, elevkårshandledare eller gymnastiklärare som i de flesta fall har gjort en rundfrågning bland eleverna.


I Grankulla ligger den genomsnittliga summan på mellan 400 och 450 euro för flickor och runt 250 euro för pojkar.

Jag har uppmanat eleverna att inte trissa upp tillställningen så mycket att det blir ekonomiskt omöjligt för vissa att delta.― Niklas Wahlström, rektor, Grankulla svenska samskola

I Tölö gymnasium varierar det väldigt mycket hur mycket man satsar på gammeldansen: allt mellan några tior och flera hundra euro. Skolan ordnar också en kurs där man kan sy sin egen gammeldansklänning.

En snabb gallup i Kyrkslätt ger summor mellan 280 och 900 euro för flickor och 280 till 350 för pojkar. De här summorna inkluderar middagen på 100 euro och fotografier för 20 euro.

Ella Nyströms gammeldansklänning
Ella Nyströms gammeldansklänning är djupt skuren i ryggen. Ella Nyströms gammeldansklänning Bild: Ella Nyström mattliden,Gammeldans

I Lärkan ger eleverna summor på allt mellan 50 euro och minst 500 euro. Både flickor och pojkar anger summor av alla slag, men generellt sett satsar flickorna mer.

Alla ska kunna delta

I Grankulla säger rektor Niklas Wahlström att både han och eleverna upplever att folk satsar mer än för tio år sedan, men att summorna inte har ökat de senaste åren.

- Vårt mål är att alla ska kunna och vilja delta i gammeldansen. Jag har uppmanat eleverna att inte trissa upp tillställningen så mycket att det blir ekonomiskt omöjligt för vissa att delta.

I infobrevet som Wahlström skickar till vårdnadshavarna vid terminstarten finns också samma budskap.

De flesta bor på samma områden och har ganska samma bakgrund, så det blir mera jämnt. Det kanske ser annorlunda ut i skolor där eleverna kommer från många olika områden.― Daniela Kietz, Mattlidens skola

I Mattliden avslöjar Ella Nyström och Daniela Kietz vissa knep för en billigare gammeldans.

- Många abir vill sälja sina gammeldansklänningar. Man kan också använda en klänning man har från tidigare eller använda ett syskons gamla.

Flickorna säger också att mycket beror på hur uppiffad man vill vara.

- Måste man ha spraysolbränna, sminkning och lösögonfransar eller räcker det med mindre?

Daniela Kietz tror också att skolans läge och elevernas bakgrund kan påverka att många satsar så mycket på gammeldansen.

- De flesta bor på samma områden och har ganska samma bakgrund, så det blir mera jämnt. Det kanske ser annorlunda ut i skolor där eleverna kommer från många olika områden.

Läs också