Hoppa till huvudinnehåll

Svensk 17-åring dömd för terrorbrott

Svensk 17-åring dömd till fängelse i Wien den 18 februari 2015 för att ha planerat att ansluta sig till IS.
Svensk 17-åring dömd till fängelse i Wien den 18 februari 2015 för att ha planerat att ansluta sig till IS. Bild: EPA/CHRISTIAN BRUNA Wien,terrorism,terrorister,flickor,slöjor

En domstol i Wien dömde på torsdagen en 17-årig flicka från Sverige till ett års fängelse för att ha försökt ansluta sig till Islamiska staten i Syrien.

Flickan måste sitta en månad i fängelse men eftersom hon redan har suttit en månad i häkte släpps hon direkt på fri fot. De resterande elva månaderna är villkorliga.

Under rättegången satt flickan ensam i rättssalen framför rättens ledamöter, skriver SVT. Hon ska ha hållit fast vid att hon är oskyldig till anklagelserna och att hon rest till Österrike för att träffa vänner.

Åklagarens främsta bevismaterial var flickans mobiltelefon som innehöll IS-propaganda och hennes chattloggar där hon bland annat gläds över terrorattackerna i Paris i november. Däremot finns det inga bevis för att hon planerade något terrordåd.

Flickan greps i början av december i fjol på järnvägsstationen Westbahnhof i Wien.

Hon hade försvunnit från sitt hem i Linköping och hennes familj hade slagit larm då de misstänkte att dottern radikaliserats.

Till Sveriges Radio säger flickans pappa att hon kommer få hjälp att bryta radikaliseringen hemma i Sverige.

"För svag lagstiftning"

Medlemskap i en kriminell eller terrororganisation är ett brott i Österrike, men inte i Sverige. En svensk lagändring träder ändå ikraft senare i vår som förbjuder terrorresor och stöd till terrororganisationer.

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman säger till SVT att det därför var helt rätt av den svenska polisen att inte stoppa flickan från att resa när hon ännu befann sig i Sverige.

- Polisen måste ju följa lagen, det som är fel är ju att vi under en lång tid haft för svag lagstiftning, säger Ygeman.

Han hoppas att lagändringen ska ha en förebyggande effekt i Sverige som förhindrar att unga dras med i radikalisering och rekrytering.