Hoppa till huvudinnehåll

Våren är här - första ejdern anlände till Hangö

Ett ejderpar som simmar.
Temperaturen var 2,4 grader när ejderparet anlände. Ett ejderpar som simmar. Bild: Yle/Nina Bergman ejderpar

Ett tidigt vårtecken observerades vid Hangö Fågelstation på Uddskatan i går (17.2). Ett ejderpar i full sommarskrud anlände onsdag morgon till Finlands sydligaste stad.

Fågelstationen och forskningsinstitutet Aronia ordnar varje år en lekfull gissningstävling om vilken dag den första ejder anländer på våren. I år gissade totalt fem personer rätt.

I tävlingen ingick också temperaturen för dagen. En person lyckades också gissa den rätta temperaturen på ankomstdagen. Då ejdrarna anlände visade Tulludens termometer 2,4 plusgrader.

Rekordtidig ankomst

Observanta och lyckosamma har ändå sett ejderfågeln tidigare.

- Jag såg den faktiskt två dagar innan man såg den på fågelstationen. Det har nog aldrig hänt tidigare, skrattar Mikael Kilpi, forskare och skärgårdsekolog.

Maikel Kilpi är forskningsledare på Aronia.
Mikael Kilpi är en ivrig fågelskådare. Maikel Kilpi är forskningsledare på Aronia. Bild: Yle/Tove Virta ejderforskare,Raseborg,Ekenäs

Hangöbon Kilpi såg en ejderflock från Drottningberg redan på måndagen (15.2).

De senaste åren har årets första ejder anlänt vid Hangö Fågelstation i februari och mars (9.3.2011, 20.2.2012, 16.3.2013, 21.2.2014).

Vanligt med tidig retur

Milt väder och sydvästliga vindar har fått fåglarna att flytta tillbka till Finland. Trots att vi endast lever andra halvan av februari är det här inte exceptionellt, enligt Kilpi.

- Under sådana här milda vintrar, så är det inget speciellt med att fåglarna kommer redan nu. Finns det öppet vatten så har ejdrarna ingen orsak att inte komma.

Snart anländer Hangös specialitet

Februari kan ännu bli kall, men det här påverkar inte ejdrarna som redan anlänt.

- Blir det kallt så stannar flyttningen och de som är här söker sig lite söderut. Men knappast blir det isförhållanden som skulle påverka fåglarna. Det ska nog gå klart.

Hangö var fullt av vårtecken på onsdagen. Förutom ejdern sågs också lärkan i Hangö.

- Så småningom borde en Hangöspecialitet dyka upp. Det är gravanden, säger Kilpi förväntansfullt.

Havsörnen bygger bo

Mikael Kilpi är forskare och ingen spågubbe, men han vågar ändå uttala sig om våren och svara på frågan om våren är äntligen här.

- Jag kan stå på stranden och titta på när havsörnarna bygger bo, så det finns en tilltro till att det är faktiskt sant.