Hoppa till huvudinnehåll

Feministgrupp startades i riksdagen

Samlingspartiets riksdagsledamot Saara-Sofia Sirén.
Samlingspartiets riksdagsledamot Saara-Sofia Sirén är ordförande för riksdagens nya feministgrupp. Samlingspartiets riksdagsledamot Saara-Sofia Sirén. saara-sofia sirén,Samlingspartiet,riksdagen,politiker

Jämställdheten har tagit några steg bakåt under det senaste året, anser flera riksdagsledamöter. De beslöt sig därför att grunda en feministisk grupp i riksdagen.

Trots att det redan finns ett kvinnonätverk och ett mansnätverk i riksdagen, tyckte de att det inte räcker.

– Alla är välkomna med i feministgruppen oberoende av kön, säger Saara-Sofia Sirén (Saml) som är ordförande för Feministgruppen.

Den gemensamma nämnaren är inte könet, utan uppluckringen av könsnormer och främjandet av jämställdhet och jämlikhet, förklarar Sirén.

Övriga styrelsemedlemmar i gruppen är Tytti Tuppurainen (SDP) och Anders Adlercreutz (SFP). Gruppen har i nuläget ett tiotal medlemmar, ungefär hälften av dem är män.

Riksdagsledamöterna Saara-Sofia Sirén, Tytti Tuppurainen och Anders Adlercreutz är styrelsemedlemmar i riksdagens feministgrupp.
Saara-Sofia Sirén, Tytti Tuppurainen och Anders Adlercreutz är styrelsemedlemmar i feministgruppen. Riksdagsledamöterna Saara-Sofia Sirén, Tytti Tuppurainen och Anders Adlercreutz är styrelsemedlemmar i riksdagens feministgrupp. Bild: Handout jämställdhet,feminism,saara-sofia sirén,riksdagen,nätverk,Tytti Tuppurainen

Politikerna glömmer frågan

Under det första mötet på tisdagen funderade gruppen på vad den borde göra helt konkret.

Tytti Tuppurainen, som sitter sin andra period i riksdagen, menar att förståelsen för jämställdhet har försämrats också i riksdagen.

Man ser jämställdheten som en självklarhet, men jämställdhet är inte en självklarhet, man måste kämpa för den.― Tytti Tuppurainen, riksdagsledamot

– Det har skett en tillbakagång i samhället. Det syns på arbetsmarknaden, i politiken och också i lagstiftningen. Man ser jämställdheten som en självklarhet, men jämställdhet är inte en självklarhet, man måste kämpa för den.

Trots att riksdagen som arbetsplats är väldigt jämställd tycks politikerna glömma bort frågan titt som tätt.

– Vi har hållit ganska låg profil i jämställdhetsfrågor. Det finns skäl att lyfta upp de här sakerna, säger Anders Adlercreutz.