Hoppa till huvudinnehåll

Forststyrelsen glömde höra skärgårdsförening

Lars Skog och Johan Stoor, ordförande och vice ordförande i Intresseföreningen för en levande skärgård.
Lars Skog och Johan Stoor visar upp hur fiskestugorna i den yttre skärgården ser ut. Lars Skog och Johan Stoor, ordförande och vice ordförande i Intresseföreningen för en levande skärgård. Bild: Yle/Sofi Nordmyr skog

Trots att man hade ett avtal om att vara med när arrenden fastslogs för fiskestugor i Vasa yttre skärgård fick Intresseföreningen för en levande skärgård inte vara med.

- Vi är besvikna att vi inte fick vara med. Forststyrelsen har beklagat och förklarat att personalen bytts ut flera gånger sedan 2011 när vi skrev avtalet och att det därför fallit i glömska, säger vice ordförande Johan Stoor.

Lars Skog och Johan Stoor, ordförande och vice ordförande i Intresseföreningen för en levande skärgård.
Lars Skog och Johan Stoor från Intresseföreningen för en levande skärgård. Lars Skog och Johan Stoor, ordförande och vice ordförande i Intresseföreningen för en levande skärgård. Bild: Yle/Sofi Nordmyr skog

Det handlar om fiskestugor på omkring 16 kvadratmeter som står långt ute i den yttre skärgården. De står på holmar som Forststyrelsen äger.

Enligt lagen har Forststyrelsen höjt arrendet från omkring 100 euro per år till 500 euro. Arrendet ska höjas stegvis med hundra euro per år tills det 2019 kommer upp till 500 euro.

"Borde vara 300 euro"

För fem år sedan funderade man på att höja arrendet men beslöt att skjuta upp det till 2015. I somras kom beskedet att Forststyrelsen slagit fast arrendet utan att höra medlemmarna i intresseföreningen.

Då tog föreningsmedlemmarna saken i egna händer och gjorde en egen uträkning på vad arrendet borde vara.

- Vi ville få fram ett gängse pris och det vi kom fram till är 300 euro, säger ordförande Lars Skog.

Lars Skog visar upp sin fiskestuga i den yttre skärgården i Vasa.
Lars Skog visar upp sin fiskestuga i den yttre skärgården i Vasa. Lars Skog visar upp sin fiskestuga i den yttre skärgården i Vasa. Bild: Yle/Sofi Nordmyr lars skog,Forststyrelsen

För att komma fram till 300 euro tog föreningen hjälp av lantmäteriverket. De jämförde med priset på ett tjugotal stugtomter som sålts de senaste åren i Vasa skärgård.

Men det är priset på tomter som ligger i den inre skärgården där byggrätten är större och dit man bland annat kan dra el. Sådant som inte är möjligt i den yttre skärgården.

Forststyrelsen lovar bättra sig

Trots att Intresseföreningen för en levande skärgård kom fram till ett lägre arrende kunde Forststyrelsen inte ändra på sitt pris.

- Tidigare har man kunnat böja sig men nu kan vi inte ändra det på grund av rådande lagar som Forststyrelsen måste följa, säger specialplanerare Heidi Kontiokari på Forststyrelsen.

Kontiokari säger att de jämfört med priser för tomter på marknaden och att de tagit hjälp av utomstående och opartiska experter för att komma fram till ett arrende.

- Jag förstår att stugägarna är besvikna men vårt mål var att behandla alla jämlikt, säger Kontiokari.

Kontiokari säger att de på Forststyrelsen lovar bättre sig. Skog och Stoor säger o sin sida att de ser framemot ett bättre samarbete med Forststyrelsen.

Nästan alla skrev på

I fredags gick tidsfristen ut för stugägarna att skriva på det nya arrendeavtalet. Föreningen uppmanade medlemmarna att skriva på avtalet och att de samtidigt skulle skicka med föreningens egna uträkningar om vad arrendet borde vara.

- Nästan alla skrev på, säger Skog.

De flesta av stugorna är byggda kring 1900. Man är nu inne på fjärde och femte generationen som förvaltar stugorna. Skog och Stoor pratar om ett kulturarv. Därför uppmanade de alla att skriva på.

- Det vi fick genom är att det ska vara sex månaders uppsägningstid i stället för tre om någon vill bryta arrendet. Vi fick också genom att man själv får bestämma vem som ska ärva stugan, säger Stoor.