Hoppa till huvudinnehåll

Hur ersätts läkemedelsskador?

Medicin
Medicin Bild: Helena Myllykoski granskat

Tipsaren vill att vi behandlar systemet med läkemedelsskador.

Okunskapen om systemet är stort bland allmänheten. Därför får de som drabbas inte nödvändigtvis hjälp. Visst är sannolikheten liten att man skulle råka ut för en skada som beror på överraskande biverkning av en medicin. Men följderna kan vara väldigt allvarliga för individen. Därför är det skäl att belysa frågan.

Första koll 22.2: Årligen anmäls ungefär 200 fall av läkemedelsskador till Finska Ömsesidiga läkemedelsskadeförsäkringsbolaget. Ungefär hälften beviljas någon form av ersättning. Fimea, som ansvarar för läkemedelssäkerheten, fick ungefär 1800 anmälningar om misstänkta läkemedelsbiverkningar år 2013. Men läkemedelsbiverkningar är inte det samma läkemedelsskada. Ungefär 100 miljoner läkemedelsförpackningar säljs årligen i Finland.

26.2 Meningar går isär om antalet läkemedelsskador. Juristen Joni Siikavirta anser att ingen känner till systemet. Därför är anmälningarna så få. Vi är med i radionyheterna, lyssna gärna på inslaget.

Har du erfarenheter av läkemedelsskador? Hör gärna av dig, patrik.skon@yle.fi eller 040-8302910

Uppdatering 28.2: Vi hittade två människor som blev spelberoende som en biverkning av sina mediciner. Ersättningarna som betalades ut är små och krävde hårt arbete. Läs deras berättelse: Medicin ledde till spelberoende - Harri spelade bort 822 000 euro

Tips-id: 8402

Tipsa Spotlight

Detta är ett offentligt tips som har skickats in till Spotlight. Uppgifterna i tipset är inte bekräftade.

Vi redovisar öppet för hur vi jobbar. Här hittar du de tips vi håller på med som bäst:

Spotlights webbsida
Spotlights webbsida Bild: Yle tipsmaskinen,Spotlight,datajournalistik

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle