Hoppa till huvudinnehåll

Ingå ska utreda hemkörd mat - beslut om maten fattas senare

Menumat-automaten med frysfack för maten och ugn ovanpå.
Det finns frusen mat i måltidsapparaten. Ugnen finns utanpå apparaten. Menumat-automaten med frysfack för maten och ugn ovanpå. Bild: Yle/Maria Wasström menumat

Ingå kommun ska fortsätta utreda olika möjligheter för hemtransporterad mat. Just nu får klienterna använda en måltidsautomat i stället för att få maten hemtransporterad.

Konceptet med en måltidsautomat från företaget Menumat har fått blandat mottagande. Det betyder att de äldre själva värmer fryst mat i en automat i hemmet.

Pilotprojektet inleddes den 1 november och har nu utvärderats av grundtrygghetsnämnden.

En enkät visar att majoriteten av klienterna i Ingå vill återgå till det tidigare systemet med hemtransporterad mat med tillhörande sallad, mjölk och bröd.

Grundtrygghetsnämnden godkände vid sitt möte i går (18.2) att grundtrygghetschefen fortsätter utreda olika alternativ för hemtransporterad mat.

Artikeln uppdaterades 22.2.2016: I den ursprungliga texten stod det att kommunen fortsätter med både måltidsautomat och hemkörd mat tills rapporten är färdig, men det är fel. Måltidsautomaten används tills grundtrygghetsnämnden fattar ett beslut i frågan.