Hoppa till huvudinnehåll

Nina Åström: Kompromissvinnarens otacksamma uppdrag

Nina Åström
Nina Åström Bild: Yle/ Seppo Sarkkinen Nina Åström,Suomen Euroviisut 1961-2006 (album),A Little Bit,Eurovision Song Contest

Förvirringen har tidvis varit stor då det har varit dags för Finland att utse representant till Eurovisonen. Men år 2000 tar priset.

I alla fall var språket nu fritt i Eurovisionen, så det gick bra att sjunga på engelska om man ville. Dessutom hade den stora orkestern slopats.

Den första öppna gallringen av låtar sändes bara i Radio Suomi. Av tolv låtar skulle sex gå till final, man fick rösta genom att ringa eller skicka postkort.

I den direktsända finalen hade både publiken och en domarpanel makt.

Popprinsessor och operaheavy

Årets mest uppmärksammande finalist var gruppen Nightwish, som redan gjort sig känd med sin bombastiska operaheavy. Frågan var bara hur de skulle lyckas komprimera ett av sina verk till ynka tre minuter för att uppfylla Eurovisionskriterierna.

Duon Nylon Beat, som fått mest publikröster två år tidigare, ville ta revansch. Nightwish och Nylon Beat var förhandsfavoriter.

Och snurrigt blev det, som sagt var.

Nightwish fick överlägset mest publikröster. Juryn placerade däremot gruppen näst sist.

Juryn tyckte bäst om Nylon Beat, men publiken placerade duon näst sist.

Detta ledde till att Nina Åström, som både publiken och juryn placerat i mitten, fick mest poäng och vann.

Diskussionerna gick heta efter tävlingen. Hur kunde man ha ett så galet röstningssysten? Hade publiken förstått att det var möjligt att byta språk från finska till engelska inför de interationella tävlingarna, eller hade Nylon Beat fallit för att de sjöng på finska? Och vad var det för filurer som satt i juryn och inte förstod sig på Nightwish?

Proffsig och cool Åström

Nina Åström från Karleby hade med andra ord inte direkt vind i seglen då hon begav sig till Eurovisionen i Stockholm. Men hon verkade ta det hela med jämnmod. Trots att hon var okänd för den breda publiken var Åström en erfaren musiker och många imponerades av hennes proffsighet mitt i kontoversen. A little bit hade skrivits av holländska Luca Genta och Gerrit aan´t Goor.

I Eurovisionen stack i alla fall Åström ut ur mängden, en lugn ballad blev en skön kontrast till de många poppiga bidragen. Det blev ändå en anspråkslös 18 plats i tävlingen och Finland förlorade än en gång rätten att tävla året därpå.

Olsen Brothers från Danmark blev årets vinnare med Fly on the wings of love.

Nina Åström lät sig dock inte avskräckas av Eurovisionsdramatiken, utan har fortsatt att arbeta som musiker. Främst aktiv har hon varit inom andliga musikkretsar.

Läs också

Eurovision

Nyligen publicerat - Eurovision