Hoppa till huvudinnehåll

Oroligt i Uganda, presidentval drar ut på tiden

oppositionskandidaten kizza besigye i uganda
Oppositionens presidentkandidat Kizza Besigye (till vänster) oppositionskandidaten kizza besigye i uganda Bild: EPA/DAI KUROKAWA Kizza Besigye,besigye,Uganda,presidentval,Afrika

I Uganda har oppositionens främste kandidat i presidentvalet gripits.Tungt beväpnad polis har omringat Kizza Besigyes kontor och använt tårgas och vattenkanoner mot hans anhängare.

Det är tredje gången på en vecka som Besigye grips.

Presidentvalet i Uganda inleddes igår men fortsätter ännu idag eftersom valsedlarna inte anlände i tid till alla vallokaler.

Rösträkningen har ändå kommit igång och enligt centralvalnämnden har den sittande presidenten Yoweri Museveni nästan 62 procent av rösterna när knappt 40 procent av rösterna är räknade.

Besigye är på andra plats med 33,5 procent av rösterna. I gallupar före valet såg det ut som om Museveni skulle få ett stöd på drygt 50 procent, vilket skulle räcka för seger i första valomgången.

30 år vid makten

71-årige Museveni kom till makten år 1986 efter flera års inbördeskrig. Många ugandier anser att de har honom att tacka för den relativa freden och den stabila ekonomin i landet.

President Yoweri Museveni i oktober 2014
Yoweri Museveni President Yoweri Museveni i oktober 2014 Bild: EPA/KHALED ELFIQI museveni

Unga väljare i städerna har ändå krävt förändring och anklagar Museveni för att han inte har vidtagit åtgärder mot korruptionen eller lyckats skapa arbetsplatser.

59-årige Kizza Besigye och Museveni stred tillsammans i inbördeskriget. Efter att Museveni tog makten blev Besigye hans personliga läkare och biträdande inrikesminister i hans första regering.

År 1999 bröt Besigye ändå kontakten med Museveni och sa att presidenten inte längre är demokratisk.

Besigye har ställt upp i tre tidigare presidentval i Uganda.