Hoppa till huvudinnehåll

Skolbarnen älskar musik - men mer koordinering behövs i Åbo

Clara Reinikainen och Lotta Svartsjö
Musiklärarna Clara Reinikainen och Lotta Svartsjö. Clara Reinikainen och Lotta Svartsjö Bild: Yle/Nina Bergman clara reinikainen,Lotta Svartsjö

Hur ser det ut med musikintresset bland barn i det svenskspråkiga Åbo? Ja, intresset är det inget fel på, men det borde finnas fler möjligheter för barn att utöva musik. Det uppger musiklärarna Lotta Svartsjö i Sirkkala skola och Clara Reinikainen i Cygnaeus skola.

- Intresset för musik är stort! Av mina drygt 200 elever i årskurs 2-6 är många väldigt ivriga och många vill gärna stanna kvar efter lektionen och låna musiksalen, säger Clara Reinikainen.

- Visst är barnen är ivriga. Lågstadietiden är en tid då man får prova på olika saker inom musiken och också hitta "sitt" instrument. Många börjar spela ett eget instrument först i senare klasser då man har hittat det man är intresserad av, säger Lotta Svartsjö.

Under musiktimmarna i skolan sjungs allt från traditionella låtar till popsånger, men både Svartsjö och Reinikainen upplever att det finns någonting speciellt i att spela i band.

- Då man spelar tillsammans får man lära sig att lyssna på varandra, känna grundpulsen, känna gemenskap. Bandövningar är en höjdpunkt för många, säger Svartsjö.

Idrott eller musik?

Åbo har många aktiva, svenskspråkiga sportföreningar och ibland tar sportintresset upp största delen av fritiden för en elev. Träningarna är ofta välorganiserade och en sporthobby kan uppta 5-7 kvällar i veckan då barnet blir lite äldre.

Vad behövs för att musik som hobby skulle få en starkare roll i det svenska Åbo? Både Svartsjö och Reinikainen nämner att det framför allt behövs inspiratörer.

- Musik blir ofta personcentrerat. Därför får det gärna finnas en stark, personlig ledare som lyckas samla och inspirera barnen. Den personen måste också kunna handskas med det naturliga kaos som en är del av processen då man jobbar med musik. Åbo kunde ha en egen Riddo Ridberg och Åbo stad kunde bygga vidare på rockskolan som leds av Sam Fröjdö, säger en hoppfull Lotta Svartsjö.

Mer klubbverksamhet efter skolan efterlyses också.

- Skoltiden är begränsad, därför behövs det klubbar - gärna efter skoltid och i skolans egna lokaler. Jag har själv lett klubbtimmar då det är möjligt, men för en lärare räcker tiden inte till allt alla gånger, säger Clara Reinikainen.

- I dag har vi inga andra körer än församlingens körer men de är i sin tur väldigt populära, säger Svartsjö.

Musikintresset kommer hemifrån

Clara Reinikainen är uppvuxen i Västanfjärd på Kimitoön och Lotta Svartsjö har vuxit upp i Åbo. Båda är i dag aktiva sångare vid sidan av lärarjobbet. Clara sjunger jazz och Lotta sjunger i soulbandet Tears Apart.

Hur uppstod ert musikintresse då ni var små?

- Då jag var fem år grundades musikskolan på Kimitoön och då började jag ta pianolektioner. Mina föräldrar uppmuntrade mig att fortsätta spela, trots att jag vid ett tillfälle höll på att tappa intresse för musiken. På den vägen är det, säger Reinikainen.

Lottas intresse kom hemifrån i och med att föräldrarna alltid har spelat och sjungit hemma.

- Jag började spela fiol som barn och har spelat saxofon och sjungit med i konservatoriets kör. I gymnasiet började jag sen sjunga i band, säger Svartsjö.

MGP engagerar också i Åbo

Nu har årets startskott gått för att skicka in bidrag till barnens musik- och sångtävling Melodi Grand Prix, MGP. Tio finalister får möjlighet att finslipa sin egen låt med proffs och sedan uppträda med sången i den direktsända tv-showen i oktober på Yle Fem. Det här kommer också att engagera barn i Åbo.

- Visst finns det intresse för MGP! Varje år har vi elever som skickar in bidrag och vissa har klarat sig riktigt bra, säger Svartsjö.

- Det behövs förstås vuxen hjälp på traven, så det är fint att det också ordnas workshopar i Åbo där barnen kan utveckla sina låtar, säger Reinikainen.

Musikintresset bland svenskspråkiga barn i Åbo och bristen på musikklubbar har också diskuterats i Åbo Underrättelser.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland