Hoppa till huvudinnehåll

600 hästkrafter och familjedag på årets båtmässa

Nisse Häggblom och en annan Nisse står intill en gammal racingbåt i faner från 30-talet
I Nisse Häggbloms (till vänster) hand finns en bild på båtens urspungliga ägare som 19-åring. Samma 19-åring står till höger om Nisse, i dag över 80 år gammal. Nisse Häggblom och en annan Nisse står intill en gammal racingbåt i faner från 30-talet Bild: Yle/Julie Ebbe båtmässan 2016

Båtmässan i Helsingfors bjuder på riktiga 30-tals pärlor och program som ska tilltala hela familjen.

Båtmässan är inte bara till för nyheter och moderna vrålåk. På mässan kan man också prova på vattensporter som wakeboarding och SUP, och bekanta sig med de inhemska fiskarterna.

Traskar man förbi havet av nya båtar och motorer i den stora utställningshallen kommer man till avdelningen för träbåtar. Där hittar vi Nisse Häggblom som bjuder på några riktiga pärlor från svunna tider.

Gamla utombordsmotorer till båtar, utställda på båtmässan i helsingfors.
Längst in i hallen står en rad gamla motorer och båtar utställda. Gamla utombordsmotorer till båtar, utställda på båtmässan i helsingfors. Bild: Yle/Julie Ebbe utombordare

Häggblom driver Outboard museum, ett båtmuseum i Tirmo. Till mässan har han med sig en del av museets pärlor.

- Jag brukar försöka ha något slags tema på mässan varje år och i år är det racing, berättar Häggblom.

Den största pärlan i samlingen är en fanerbåt från tidigt 1930-tal. Det som gör den extra speciell är att den har både ursprungsmotor och -flytvästar kvar.

Nisse Häggblom och en annan Nisse står intill en gammal racingbåt i faner från 30-talet
Nisse Häggblom till vänster, båtens ägare till höger. Båten låg under en veranda i många årtionden. Nisse Häggblom och en annan Nisse står intill en gammal racingbåt i faner från 30-talet Bild: Yle/Julie Ebbe nisse häggblom

- Den har varit bortgömd under en veranda i över 50 år. Vi stötte på den ifjol och när vi fick fram den så konstaterade vi att vi måste få ställa ut den i originalskick. Det är en riktig liten karamell!

På utställningen finns också en rad motorer från olika årtionden. Den största rariteten är en racingmotor från 80-talet.

- Det är en utombordare på 600 hästkrafter! Nu skakar alla på huvudet. Den starkaste utombordaren här i mässans hall är kanske på 400 hästar. Jag kände ägaren, som har velat donera den i museet. Den är väldigt unik, berättar Häggblom.

Besökarna ökar

Mässan pågår fram till söndagen den 21 februari. Då kulminerar båtmässan i ett nytt koncept, berättar försäljningschef Håkan Löfgren.

- Vi provar på vad vi kallar för en familjedag, med olika aktiviteter som riktar sig till barn, tonåringar och andra – det ska helt enkelt finnas något för alla.

Utsikt från trappor över den stora utställningshallen i mässcentret i Helsingfors, båtmässan 2016.
Båtmässan 2016 är åtta procent större än året innan. Utsikt från trappor över den stora utställningshallen i mässcentret i Helsingfors, båtmässan 2016. Bild: Yle/Julie Ebbe båtmässan 2016

Besökarantalet har redan ökat med över sex procent jämfört med året innan. Löfgren tror att den uppåtgående trenden kommer att hålla i sig ännu under mässans sista dagar.

Antalet utställare är också flera i år än ifjol och enligt Löfgren har utställarna varit nöjda.

- Besökarna kommer inte bara för att titta, utan de öppnar också plånboken.

Det är 47:e gången som båtmässan i Helsingfors ordnas.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes